Trump podľa prieskumu znížil náskok Clintonovej takmer o polovicu

Americký republikánsky kandidát na prezidenta Donald Trump znížil náskok svojej demokratickej konkurentky Hillary Clintonovej o takmer polovicu, vyplynulo to z predvolebného prieskumu agentúr Reuters a Ipsos. V ankete uskutočnenej od 14. do 20. októbra vedie Clintonová nad Trumpom o štyri percentuálne body, o týždeň skôr to bolo o sedem percentuálnych bodov.

22.10.2016 09:05 , aktualizované: 20:37
trump, donald trump, Foto: ,
Donald Trump.
debata (81)

Obaja hlavní uchádzači sa pritom 19. októbra stretli v poslednej televíznej debate, ktorej podľa komentátorov dominovala Clintonová. Demokratická kandidátka by podľa najnovšieho prieskumu získala podporu 44 percent voličov a Trump 40 percent. V týždni od 7. do 13. októbra mala Clintonová podporu rovnako 44 percent voličov, Trump však len 37 percent.

Republikánska kampaň sa dostala do krízy na začiatku tohto mesiaca, keď sa na verejnosti objavilo video z roku 2005, na ktorom sa Trump chváli bozkávaním žien. Odvtedy čelí obvineniu, že celé desaťročia podsúval ženám nevhodné sexuálne návrhy, on však tvrdí, že obvinenia nie sú pravdivé.

Najnovší prieskum tiež ukázal, že členovia Republikánskej strany súhlasia s Trumpovým argumentom, že voľby sú zmanipulované proti nemu. Podľa sondáže iba polovica republikánov prijme Clintonovú za svoju prezidentku a takmer 70 percent z nich hovorí, že ak demokratka zvíťazí, bude to z dôvodu nelegálneho hlasovania alebo zmanipulovanie volieb.

„Myslite na to, ľudia, je to zmanipulovaný systém,“ zopakoval v piatok Trump na jednom predvolebnom mítingov v Pensylvánii. „Preto sa musíte zobrať a ísť voliť, musíte bdieť,“ dodal.

Trump má v sobotu predniesť prejav v pensylvánskom Gettysburgu, kde v júli 1863 vypukla trojdňová bitka medzi armádami Severu a Juhu, ktorá znamenala zásadný obrat v občianskej vojne. Prezident Abraham Lincoln tu o niekoľko mesiacov neskôr predniesol slávny prejav, považovaný dodnes za jedno z najlepších vystúpení amerického politika.

Ľudia z Trumpovej kampane v piatok povedali novinárom, že republikánsky kandidát vo svojej reči prednesie záverečné argumenty a oznámi, čo prípadne plánuje urobiť počas prvých 100 dní v Bielom dome.

Trump na stretnutí načrtol svoje prezidentské plány

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump chce v prípade svojho zvolenia do Bieleho domu zmraziť najímanie nových štátnych zamestnancov na federálnej úrovni alebo zrušiť platby do programov OSN na zmenu klímy a tieto peniaze použiť na projekty vodnej a environmentálnej infraštruktúry.

Jeho vláda tiež neschváli prípadné spojenie firiem AT & T a Time Warner. Trump to vyhlásil v prejave v Gettysburgu, kde predstavil, čo plánuje urobiť počas prvých 100 dní v Bielom dome. Oznámil tiež, že bude žalovať ženy, ktoré ho vinia zo sexuálneho obťažovania alebo iného nevhodného správania.

Trump na zhromaždení zhrnul všetky svoje politické návrhy, ktoré predstavil pri svojej kampani. Jedným z ďalších plánov je boj s korupciou prostredníctvom obmedzenia funkčného obdobia v Kongrese a väčšie obmedzenie lobingu bývalých vládnych úradníkov. Trump chce tiež okamžitú deportáciu prisťahovalcov, ktorí budú uväznení za násilné trestné činy. Mieni tiež zrušiť víza pre krajiny, ktoré odmietajú prijať takýchto ľudí späť.

Navrhované spojenie firiem AT & T a Time Warner plánuje zmariť, pretože je to podľa neho príklad „mocenskej štruktúry“, ktorej cieľom je manipulácia a koncentrácia veľkej sily do rúk niekoľkých málo ľudí. Z rovnakého dôvodu chce zrušiť akvizíciu NBC Universal firmou Comcast z roku 2013. Podobné dohody podľa neho ničia demokraciu.

Podľa agentúry AP všetky plány Trumpa v prezidentskom úrade zatienila hrozba ženám, ktoré ho obvinili z obťažovania. Podľa neho sú všetky tieto obvinenia lživé a ich cieľom je ublížiť mu v kampani.

Trumpa obvinilo desať žien z nechceného obťažovania potom, čo sa objavila nahrávka z roku 2005 zachytávajúca jeho obscénne výroky o ženách. Trump popiera všetky obvinenia a trvá na tom, že niektoré zo žien neboli pre neho dosť atraktívne, aby po nich túžil.

81 debata chyba
Viac na túto tému: #Hillary Clinton #Donald Trump #americké prezidentské voľby