Pokračuje rokovanie o záchrane pripravenej dohody CETA

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz a kanadská ministerka obchodu Chrystie Freelandová sa v sobotu ráno zišli v Bruseli a rokujú o možnej záchrane pripravenej dohody o voľnom obchode medzi Európskou úniou a Kanadou (CETA). Uviedla to agentúra AFP. Podpis dohody znemožňuje negatívne stanovisko jedného z belgických regiónov, Valónska.

22.10.2016 10:47 , aktualizované: 19:27
debata (46)

Valónsky premiér Paul Magnette potvrdil, že je stále proti dohode. Avšak uistil, že už zostáva vyriešiť iba „niektoré malé problémy“. Len niekoľko dní by podľa neho mohlo stačiť na to, aby dohoda posilnila normy EÚ a stala sa silným precedensom pre budúce obchodné rokovania EÚ s partnermi.

Schulz po stretnutí s Freelandovou podľa agentúry AP rokoval s Magnettem. Potom šéf europarlamentu povedal, že „nevidí žiadny problém, ktorý by nešlo vyriešiť“. „Na ťahu je Európa. Dúfame, že je možné nájsť riešenie,“ povedala ešte pred stretnutím v europarlamente podľa belgickej oficiálnej tlačovej agentúry Belga kanadská ministerka.

Freelandová pritom v piatok vyhlásila, že rokovania medzi Kanadou, EÚ a Valónskom sa skončili krachom a že po mesiacoch vyjednávania v Európe odlieta sklamaná a smutná domov, pretože teraz EÚ nie je schopná dohodu uzavrieť.

Po sobotnom stretnutí so Schulzom bola Freelandová optimistickejšia. „Naozaj dúfam, že Európania to dokážu dotiahnuť do konca a že sa budem môcť za niekoľko dní vrátiť so svojim premiérom (Justinom Trudeaua) na podpis dohody,“ vyhlásila podľa Belg ministerka pred odletom z Bruselu do Toronta.

Tiež Schulz po rokovaní s Freelandovou povedal, že stále ešte verí v podpísanie dohody podľa plánu 27. októbra. „Toto stretnutie bolo veľmi konštruktívne a možno bude rozhodujúce. Zostávam optimistický,“ poznamenal bez upresnenia šéf europarlamentu.

Eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová na twitteri napísala, že ju zastavenie rozhovorov mrzí, ale stále dúfa, že sa nájde riešenie.

Vlády všetkých 28 členských krajín EÚ dohodu s Kanadou podporujú, belgická federálna vláda nemôže dať oficiálny súhlas a text podpísať bez dovolenia všetkých piatich regionálnych kabinetov, pričom frankofónne Valónsko je proti dohode. CETA sa mala podpisovať budúci štvrtok. Teraz hrozí, že podpis bude odložený, alebo rovno zrušený.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Kanada #Martin Schulz #CETA