V Calais utečenci napadli policajtov, lietali kamene a fľaše

Utečenci z tábora pri Calais sa v noci na nedeľu stretli s poriadkovými silami v sérii potýčok, počas ktorých na policajtov hádzali fľaše a kamene. Polícia v snahe nastoliť poriadok odpovedala dymovými granátmi, uviedla britská spravodajská stanica BBC na svojom webe. Rozsiahly utečenecký tábor v Calais na severe Francúzska sa má v pondelok začať evakuovať.

23.10.2016 08:37
calais, utečenci, migranti, polícia, protest,... Foto: ,
Policajné zložky v snahe nastoliť poriadok v tábore použili dymové granáty.
debata (59)

Podľa odhadov v tábore nazvanom „džungľa“ žije približne 10 000 ľudí. Na policajtov hádzali kamene asi päťdesiatka migrantov, uviedla BBC. Oficiálne tu žije 6 486 migrantov, z toho 1 291 maloletých, ktorí majú byť prevezení do 454 utečeneckých centier roztrúsených po celom Francúzsku.

V tábore sa majú rozdávať tisíce letákov s upozornením, že ho ľudia musia opustiť, ešte kým táborisko zrovnajú so zemou buldozéry. Úrady uisťujú, že nechcú tábor vypratať násilne, ale pripúšťajú, že môžu nútene zasiahnuť, ak časť utečencov odmietne tábor opustiť.

Medzitým už do Británie dorazili prvé detí, ktoré v tábore zostali bez rodičov. Dievčatá má v pondelok podľa BBC nasledovať 39 chlapcov, ktorí tiež majú v Británii príbuzných.

Otázka migrácie patrí k ústredným témam v kampani pred prezidentskými a parlamentnými voľbami, ktoré sa budú vo Francúzsku konať budúci rok na jar. Pred socialistom Francoisom Hollandom navštívil tábor v Calais tiež bývalý konzervatívny prezident Nicolas Sarkozy. Hollandeova vláda čelí dlhší čas kritike, že nie je schopná vyriešiť situáciu s tisíckami migrantov, ktorí v oblasti Calais žijú vo veľmi zlých podmienkach.

Hollande vtedy pripustil, že podmienky v tábore sú „veľmi ťažké“ a „neprijateľné“, a to zvlášť pre tých, ktorí sa tam uchýlili pred vojnou. Takéto tábory podľa neho vo Francúzsku nesmú existovať a krajina musí ukázať, že je „dôstojná, ľudská a zodpovedná“.

Plány na zatvorenie tábora vyvolali aj silné protesty mnohých konzervatívnych a krajne pravicových lokálnych politikov, ktorí sa obávajú dôsledkov pobytu migrantov vo svojich mestách.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #utečenci #Calais