Iracké a kurdské jednotky spustili nové operácie pri Mósule

Iracká armáda a kurdské jednotky spustili v nedeľu nové operácie pri Mósule s cieľom oslobodiť toto mesto, ktoré je v rukách teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Informovala o tom agentúra AP.

23.10.2016 13:21 , aktualizované: 19:02
Irak, Mosul, armáda, vojaci Foto: ,
Ofenzíva s cieľom oslobodiť Mósul sa začala v pondelok.
debata (22)

Kurdské polovojenské jednotky péšmarga oznámili, že spustili na svitaní ofenzívu na dvoch frontoch severovýchodne od Mósulu, pri meste Bašíka.

Generálmajor z irackých špeciálnych jednotiek Hajdár Fádhil zas informoval, že takisto zaútočili na mesto Bašíka: obkľúčili ho a obsadili niektorého jeho časti. Dodal, že Kurdi obsadili dve dediny neďaleko Bašíky a malú šiitskú svätyňu v tejto oblasti.

Bašíka sa nachádza pri rovnomennej vojenskej základni, na ktorej zhruba 500 tureckých vojakov cvičí sunnitských a kurdských bojovníkov pre ofenzívu na Mósul. Prítomnosť tureckých vojakov však hnevá vládu v Bagdade, ktorá tvrdí, že nikdy nedala Turecku povolenie na vyslanie svojich vojakov do Iraku; preto žiada ich odchod z krajiny. Turecko to ale odmieta s tvrdením, že jeho armáda hrá dôležitú úlohu pri dobytí Mósulu.

Ofenzíva s cieľom oslobodiť Mósul sa začala v pondelok a očakáva sa, že táto bitka bude najväčšou v Iraku od americkej invázie do krajiny z roku 2003. Iracká armáda sa snaží postupovať na Mósul z juhu, kurdské polovojenské jednotky péšmarga z východu a severu. Operáciu podporuje letecky koalícia vedená Američanmi.

Kurdské sily tvrdia, že sú necelých 9 km od Mósulu

Kurdské sily známe ako pešmergovia oznámili, že sú už iba necelých deväť kilometrov od predmestia Mósulu – druhého najväčšieho mesta Iraku, z ktorého si Islamský štát urobil svoju baštu. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Americký minister obrany Ash Carter dnes navštívil metropolu irackého Kurdistanu Arbíl, aby bližšie posúdil boj s Islamským štátom v severnom Iraku a vypočul si kurdských predstaviteľov, ktorých sily spustili novú ofenzívu v operácii o znovudobytie Mósulu z rúk Islamského štátu. Carter sa stretol s kurdským vodcom Masúdom Barzáním a tiež s americkými vojakmi, ktorí nie sú ďaleko od bojiska, uviedla AP.

Šéf Pentagónu pochválil pešmergov, ktorí podľa neho „bojujú mimoriadne dobre. Ale pretože tvrdo bojujú, utrpeli straty,“ povedal Carter, ktorý strávil sobotu v Bagdadu, kde ho o vývoji ofenzívy informovalo vedenie irackých síl a stretol sa s irackým premiérom Hajdarom Abádím.

Hovorca kurdských síl, generál Halgord Hekmet povedal dnes novinárom, že od začiatku ofenzívy na Mósul stratili 25 vojakov a majú „veľký počet“ zranených. Cez tlmočníka uviedol, že koalícia poskytuje pešmergom dobrú leteckú podporu, potrebovali by však viac vojenskej techniky, predovšetkým obrnených vozidiel. Väčšina z padlých vojakov cestovala v normálnych autách a bola preto zraniteľnejšia. Druhou prioritou je získať viac zariadení, ktoré by im pomáhali vyhľadávať cestné míny, keďže okolie Mósulu je zamínované.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Mósul