Maďari oslávili slobodu. Každý inak

Tentoraz bez veľkej krvi a hrmotu tankov, ale aj bez národnej jednoty, po ktorej volá premiér Viktor Orbán. Maďari si v nedeľu oddelene pripomenuli 60. výročie revolúcie proti komunistickej totalite, krvavo potlačenej sovietskymi tankmi.

23.10.2016 15:50 , aktualizované: 24.10.2016 09:10
maďarsko, protest, demonštrácia, 60.výročie... Foto: ,
V Maďarsku si pripomenuli 60.výročie protikomunistického povstania, pri ktorom zahynuli tisícky občanov.
debata (72)

Vláda, ktorá zvolala masové zhromaždenie pred parlament, i opozícia, oslavujúca osve, vzdávali hold slobode. Každý si ju však vykladá inak.

Vládnuci Fidesz v odkaze „peštianskych chalanov“, hrdinov vzbury proti cudziemu útlaku, hľadá oporu pre svoju súčasnú kampaň odmietajúcu prisťahovalecké kvóty. Pred troma týždňami sa o tejto otázke konalo referendum. Pre nízku účasť bolo neplatné, tí, ktorí hlasovali, však hromadne podporili postoj Fideszu, a preferencie vládnej strany vzrástli.

„Slobodu ohrozuje všeličo, napríklad Sovieti, ale aj to, keď sa vo veľkom počte objavia cudzinci, bez kontroly, ktorí pretvoria našu slobodnú spoločnosť,“ varoval Orbán pri príležitosti výročia v rozhovore pre Rádio Kossuth. „Je ťažké hovoriť o päťdesiatom šiestom tak, že ho vytrhneme zo systému dnešných súvislostí,“ dodal.

Vo včerajšom slávnostnom prejave, ktorý národná televízia M1 vysielala naživo, Orbán zdôraznil, že Maďari, ako odvážny národ, si zoči-voči migračnej kríze na rozdiel od EÚ vybrali zložitejšiu cestu. „Európa si vyberá lacnejšie, pohodlnejšie riešenie: namiesto vlastných detí prisťahovalcov, namiesto práce špekulácie,“ vyhlásil.

Po Moskve Brusel

Šéf úradu predsedníctva vlády János Lázár, považovaný za pravú ruku Orbána, sa vyjadril tiež priamočiaro. Podľa neho povstalci pred 60 rokmi chceli, aby Maďarsko patrilo Maďarom a aby výhradne oni sami smeli rozhodovať o svojom osude, čím vyvolali zlosť Moskvy.

„Ako je to možné, že odpoveďou na presadzovanie maďarskej suverenity je opäť veľmocenské vrčanie a zvažovanie sankcií? Pravda, dnes nie v podobe ruských tankov, ale bruselských rozhodnutí,“ citoval z Lázárovej slávnostnej reči portál Origo.hu.

Demokratické opozičné strany, ktorých stúpenci sa v rovnakom čase, ako Orbán rečnil pred parlamentom, zišli na budapeštianskom Námestí Lujzy Blahovej, pri bývalom obchodnom dome Corvin, zdôrazňovali iný odkaz protitotalitnej revolúcie.

„Znova sú aktuálne myšlienky roka 1956, aby sa skoncovalo s útlakom, aby bola sloboda prejavu a tlače a aby Rusi nezasahovali do maďarskej vnútornej politiky,“ citovala agentúra MTI z prejavu predsedu socialistov Gyulu Molnára.

Reagoval tak na „znepokojujúci stav slobody tlače“ v Maďarsku, na ktorý po umlčaní hlavného opozičného mienkotvorného denníka Népszabadság upozornil koncom minulého týždňa rezort diplomacie USA, ako aj na paradox, že Orbánova vláda udržiava lepšie vzťahy s Ruskom ako so západnými spojencami.

Líder Demokratickej koalície, expremiér Ferenc Gyurcsány, postavil súčasného predsedu vlády do protikladu s jeho predchodcom z roku 1956 Imre Nagyom, ktorý bol po potlačení revolúcie popravený. „Kým revolúcia Imre Nagya bola revolúciou slobody a demokracie, tak dnešný predseda vlády je vodcom kontrarevolúcie,“ citovala Gyurcsánya MTI.

Reparát po polstoročnici

Hoci pred Corvinom sa zišiel niekoľkonásobne menší dav než pred parlamentom, rozdrobené opozičné strany vidia vo svojom spoločnom mítingu dôležitý signál pred ohláseným začatím rokovaní o jednotnom postupe v parlamentných voľbách, ktoré sa uskutočnia najneskôr o rok a pol.

Včerajšie oslavy, na ktoré vláda vyčlenila vyše 43 miliónov eur, boli reparátom po polstoročnici revolúcie, ktorú prekazila vlna násilia. Pred desiatimi rokmi demonštranti podpálili sídlo televízie, jeden z nich dokonca naštartoval vystavený historický tank a v centre Pešti sa v ňom rútil proti policajnému kordónu. Stovky ľudí, civilistov i policajtov, vtedy utrpeli zranenia. Z násilností sa dodnes vzájomne obviňujú stúpenci vlády i opozície.

„Orbán a jeho druhovia pred desiatimi rokmi zničili oslavy, na ktoré prišli desiatky štátnikov, keď z egoistických mocenských záujmov podporovali nepokoje,“ povedal pre denník Magyar Nemzet 83-ročný veterán revolúcie '56 Imre Mécs, niekdajší väzeň z cely smrti. Vládni predstavitelia však zodpovednosť za „utopenie protestov v krvi“ pripisujú vtedajšiemu premiérovi Gyurcsányovi.

Piskot a pach ryby

Nenávisť medzi oboma tábormi je stále silná, vláde však včera násilným zvrhnutím nik nehrozil. Iba jedna menšia opozičná strana sa pokúsila narušiť prejav Orbána, keď odporcom vlády rozdala tisíc píšťal, aby premiéra vypískali. Ich hlasný protest bol počas rečnenia premiéra v televíznom prenose zreteľne počuť. Stúpenci a odporcovia Orbána sa dostali aj do šarvátok.

Portál Index.hu zverejnil fotografiu známeho historika Krisztiána Ungváryho s píšťalou v ústach, natrhnutým krvácajúcim obočím a jeho stoickým komentárom: „V demokracii si na ulici môžem povedať svoj názor. To je bez diskusie, že ma za ten názor zbijú.“

Opozícia proti vláde vytiahla aj zbraň irónie. Viacerí jej rečníci si robili posmech z hymny osláv, ktorú si vláda objednala od amerického hudobníka maďarsko-kubánskeho pôvodu Desmonda Childa.

Ten úlohu splnil, ukázalo sa však, že iba recykloval staršiu skladbu, ktorú už raz venoval americkému basketbalovému klubu. Terčom žartov sa stal aj prednes, v ktorom speváci zhltli niekoľko hlások, a v nahrávke bolo počuť namiesto povznášajúceho „Maďarsko, čuj náš hlas“ nelichotivé „Maďarsko páchne rybou“.

© Autorské práva vyhradené

72 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #Maďarsko #povstanie #komunistický režim