Vodca Hizballáhu: Turecko chce v Sýrii a Iraku obsadiť územia

Vodca libanonského militantného proiránskeho islamského hnutia Hizballáh, Hasan Nasralláh, v nedeľu obvinil Turecko, že sa angažuje v Sýrii, aby tam uchmatlo územie. Cieľom Ankary je podľa vodcu Hizballáhu presadiť tureckú dominanciu nad rozdeleným sýrskym mestom Aleppo i nad irackým mestom Mósul, ktoré je ešte stále v rukách Islamského štátu. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

23.10.2016 18:17
Nasralláh Foto: ,
Šejk Hassan Nasralláh medzi svojimi podporovateľmi.
debata (3)

Nasralláh vo svojom popoludňajšom prejave povedal, že „po tom, ako všetci Iračania bojujú o Mósul príde Turecko a vyhlási…‚Mósul je turecký a musí sa vrátiť do Turecka‘.“ A dodal: "To isté platí v Aleppe. Hovoria ‚Je naše, nie sýrske.‘

Turecko má vojakov v severnom Iraku, kde poskytujú výcvik bojovníkom z milícií a napriek nesúhlasu Bagdadu trvá na tom, že jeho sily sa musia zapojiť do bitky o znovudobytie Mósulu od Islamského štátu.

Turecké tanky a delostrelectvo sú rozmiestnené aj na území Sýrie, kde bojujú s IS a vplyvnými sýrskymi kurdskými milíciami, ktoré Ankara považuje za odnož zakázaného vlastného kurdského hnutia za nezávislosť.

Nasralláh tiež povedal, že povstanie proti sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi je iba maska pre širšiu geopolitickú hru s cieľom dosiahnuť „zmeny v mape“ a oslabiť šiitskú moslimskú mocenskú štruktúru v regióne.

Sýrske povstanie podľa jeho vyjadrenia „nie je o páde režimu, ale o zásahu osi odporu“. Narážal na iránsko-sýrsku alianciu s Hizballáhom, dodala agentúra AP. Asad, ktorého alavitská sekta je odnožou šiitskeho islamu, dlho poskytoval koridor pre dodávky iránskych zbraní libanonskému Hizballáhu.

Tisíce bojovníkov hnutia bojujú v Sýrii po boku vládnych síl vysokí velitelia mocnej iránskej republikánskej gardy im robia vojenských poradcov. Nasralláh zdôraznil, že cieľom povstania je zlomiť túto os zvrhnutím Asada. Cieľom je dosiahnuť demografické, existenciálne zmeny, citovala ho AP.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #Hizballáh