Francúzsko začalo sťahovanie národov

Odchod z "Džungle", tábora pri francúzskom Calais, akoby bol pre mnohých migrantov vykúpením. Niektorí z nich sa postavili do radu pred hlavným stanom imigračných úradníkov už niekoľko hodín predtým, ako prišli prvé autobusy, ktoré ich postupne začali rozvážať do rôznych kútov Francúzska. Najväčší tábor v Európe má byť čoskoro zrovnaný so zemou a mnohí z vyše sedemtisíc migrantov, ktorí tu prežívali s nádejou, že sa im podarí dostať sa do Británie, majú Džungle už dosť.

24.10.2016 08:56 , aktualizované: 25.10.2016 08:53
Calais, utečenec, Foto: ,
Koniec sna - Etiópčan ticho plače pri čakaní na registráciu na odchod z tábora pri Calais.
debata (27)

„Kdekoľvek vo Francúzsku to bude lepšie ako tu,“ povedal pre reportérku britského denníka Guardian 25-ročný Sudánčan, ktorý stál v rade dávno predtým, ako nad kanálom La Manche začalo svitať. „Je tu veľa ľudí, ktorí nechcú odísť. Potom môžu byť problémy, preto som prišiel medzi prvými,“ povedal ďalší mladý Sudánčan.

Napriek očakávanému napätiu a odporu niektorých migrantov vysťahovávanie Džungle sa včera začalo veľmi pokojne. Do dlhého zástupu pred veľkým hangárom sa zaraďovali najmä ľudia zo Sudánu, Afganistanu a Eritrey. Imigrační úradníci ich rozdeľovali do štyroch skupín – dospelí, rodiny, deti bez sprievodu – odhaduje sa, že je ich možno až 1 300 a zraniteľná skupina – starší, ženy a zdravotne znevýhodnení.

Vo vnútri ich okrem iného čakala mapa Francúzska s vyznačenými regiónmi, kde sú strediská, v ktorých budú môcť požiadať o azyl. Vybrať si mohli medzi dvoma ponúkanými. „Netuším, kam pôjdem. Zatvorím oči a potom položím prst na mapu,“ povedal reportérke Guardianu 35-ročný Sudánčan Yusef predtým, ako vošiel do hangára. „Chcem začať nový život. Verím Francúzsku, že v ňom budem v bezpečí. Ľudia nám nerozumejú. Utekáme pred násilím a diktatúrou,“ dodal s tým, že určite chce požiadať o azyl a hneď sa začať učiť francúzštinu. Keď sa pred troma mesiacmi dostal do Džungle, dúfal, že sa mu podarí dopraviť sa do Británie. „Ale ten sen tu zomrel. Most sa zatvoril,“ uzavrel Yusef, ktorý pochádza z krajiny, kde vládne prezident obvinený zo zločinov proti ľudskosti spáchaných v Darfúre.

Dvaja ďalší Afganci zas prezradili, že po niekoľkých mesiacoch prežitých v Džungli sa radšej vrátia do Afganistanu. Francúzsko totiž dočasne zvýšilo pomoc pre tých, ktorí sa dobrovoľne rozhodnú pre návrat do krajín pôvodu. „Toľkokrát som riskoval život, keď som sa snažil dostať na kamión. Radšej zomriem doma ako pod kamiónom,“ povedal rezignovane jeden z nich.

Vysťahovávanie Džungle má trvať niekoľko dní. Pre tých, ktorí sa dobrovoľne pred začiatkom zimy rozhodli opustiť tábor, bolo včera pripravených 60 autobusov. Okolo poludnia, keď sa ukázalo, že autobusov nebude dosť na to, aby všetkých, čo od rána stáli v rade, odviezli, vypukla medzi ľuďmi panika. Neskôr sa situácia upokojila. Úrady celkovo odhadovali, že počas prvého dňa prevezú z Calais približne 2 500 ľudí, celý proces bol však pomalší, ako sa plánovalo, do večera odišlo z Calais vyše 1 600 ľudí.

Stovky novinárov z celého sveta, ktorí proces sledovali, zažívali rôzne situácie. Aj slzy a silné emócie, keď sa po mesiacoch prežitých v tábore lúčila skupina Afgancov a Sudánčanov – každý šiel do autobusu iným smerom podľa toho, aký prúžok mali na zápästí. Dnes a zajtra má sťahovanie pokračovať. Nik však presne nevie, koľko ľudí v Džungli pred sťahovaním vlastne bolo, podľa odhadov ich malo byť vyše 7 000.

Väčšie problémy sa očakávajú v nasledujúcich dňoch. Úrady i mimovládne organizácie odhadujú, že približne dvetisíc ľudí odmietne tábor opustiť, pričom do Džungle sa majú zahryznúť buldozéry. Do operácie na vysťahovanie tábora bolo nasadených 1 200 policajtov, ktorí majú byť posilou pre doterajších dvetisíc príslušníkov bezpečnostných síl. Tí včera počas dňa nemuseli výrazne zasahovať, neskôr by však ľudí, ktorí odmietnu odísť, mali zadržať. Aj preto sa úrady v Calais obávajú, že časť migrantov z Džungle bude hľadať úkryt v meste a jeho okolí. Obavu, že stovky ľudí sa pokúsia dostať do Británie inou cestou, má aj Belgicko, ktoré v uplynulých dňoch sprísnilo náhodné kontroly na hraniciach s Francúzskom.

Aj časť ľudí, ktorí tábor opúšťajú dobrovoľne, sa zrejme úplne nevzdá sna o Británii, najmä ak tam majú nejakých príbuzných a známych. Podľa agentúry AFP sa odhaduje, že možno 20 percent z nich sa časom pokúsi vrátiť do Calais. Pri väčšine z migrantov odchádzajúcich z Calais sa však predpokladá, že požiadajú o azyl, ak to ešte neurobili.

Ľudí z najväčšieho divokého tábora v Európe včera odvážali autobusy do rôznych častí Francúzska. V 450 strediskách, kde možno ubytovať celkovo vyše 7 500 ľudí, majú prejsť zdravotnou prehliadkou a rozhodnúť sa, či požiadajú o azyl. Tí, čo o azyl požiadajú, majú byť následne presunutí do azylových centier, ostatní podobne ako odmietnutí žiadatelia o azyl majú opustiť krajinu.

Takéto strediská vznikli v rôznych mestách a mestečkách, ktorých úrady tak reagovali na potrebu „nevyhnutnej solidarity“. Nie všade však migrantov z Džungle čakajú nápisy, ktoré ich vítajú. Extrémne pravicový Národný front totiž už vopred spustil kampaň s heslom, že vláda chce vytvoriť mnoho malých Calais po celom Francúzsku.

V niektorých mestečkách sa strediská pre migrantov už stali terčom podpaľačských útokov. Najnovšie taký útok zažila v noci na včera dedina Loubeyrat neďaleko Clermont-Ferrand, kde sa chystajú prichýliť tridsať ľudí a pripravili pre nich už aj zbierku šatstva. Prázdnu budovu, ktorú poskytlo isté ekumenické cirkevné združenie, v noci na včera ktosi podpálil. Všimli si to v susednom domove dôchodcov a vďaka rýchlemu zásahu požiarnikov škody nie sú až také rozsiahle. Tamojšia prefektúra i starosta útok jednoznačne odsúdili a dali najavo, že od plánu solidárne pomôcť neustupujú.

Skeptici však upozorňujú, že vysťahovanie Džungle, hoci je tentoraz lepšie pripravené, situáciu celkom nevyrieši. Podobné sťahovanie zažilo okolie Calais už pred vyše desaťročím, keď bol zatvorený divoký tábor v neďalekom Sangatte. Prístav a tunel pod kanálom však neprestal priťahovať ľudí, ktorí sa chcú dostať do Británie – či už z presvedčenia, že tam budú mať lepšie šance uplatniť sa, ale aj preto, že angličtina ako cudzí jazyk im je bližšia, prípadne tam majú príbuzných alebo známych. Džungľa, ktorá vznikla po zatvorení tábora v Sangatte, by síce mala byť o niekoľko dní zbúraná, Británia sa však poisťuje a v Calais najnovšie financuje kilometer dlhý múr popri hlavnej ceste vedúcej do prístavu.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #utečenecký tábor #Calais