Ťahanice o vyznamenanie zatieňujú český štátny sviatok

Daj-li mi tu medajli nebo nedaj-li? Muž, ktorý prežil Terezín a Auschwitz a život zasvätil šíreniu osvety o hrôzach holokaustu, za čo si podľa českej vlády zaslúži vysoké štátne vyznamenanie, sa odmieta zhrýzať rovnakou otázkou ako filmový Anton Špelec. Osemdesiatosemročný Jiří Brady včera prezidentovi Milošovi Zemanovi odkázal, že ocenenie z jeho rúk neprijme, aj keby sa mu ho napokon predsa len rozhodol udeliť.

24.10.2016 12:01 , aktualizované: 25.10.2016 09:06
debata (84)

Brady v nedeľu pricestoval z Kanady, kde sa po vojne usadil. Do Prahy sa vybral po tom, čo mu pred dvoma týždňami z Hradu oznámili, že v deň štátneho sviatku 28. októbra bude vyznamenaný Radom T. G. Masaryka. Medzičasom ho však Zeman zo zoznamu oceňovaných vyškrtol. Minister kultúry Daniel Herman, ktorý je Bradyho synovcom, tvrdí, že je to trest za to, že ako jediný člen vlády sa nedávno proti vôli prezidenta stretol s tibetským dalajlámom.

Hlavu štátu na prehodnotenie rozhodnutia vyzvali viacerí poprední politici. "Prezident Zeman by sa mal zachovať ako štátnik a vyznamenanie pánovi Bradymu udeliť. Brady si to svojím životom rozhodne zaslúžil. Čokoľvek iné povedie k tomu, že z tohtoročného 28. októbra bude festival hradnej malosti a tiež typickej českej rozhádanosti,“ vyhlásil premiér Bohuslav Sobotka.

Dotknutý Čechokanaďan však na milosrdný verdikt z Hradu nemieni čakať. „Od svojho strýka viem, že aj keby sa to stalo, on už by takéto vyznamenanie neprijal,“ povedal včera Herman pre Českú televíziu. Nádeje na zažehnanie škandálu sa tak rozplývajú. Naprázdno vyznieva aj príhovor predsedov oboch komôr parlamentu, podľa ktorých by vyznamenanie Bradyho bolo najelegantnejším riešením situácie.

Herman tvrdí, že prezident, ktorý sa ako lobista za dobré vzťahy s Čínou kriticky staval k pražskej návšteve exilového tibetského duchovného vodcu, ho počas rozhovoru na recepcii na slovenskom veľvyslanectve vopred varoval, že môže zrušiť Bradyho vyznamenanie navrhnuté ministrom kultúry. "Tam mi prezident republiky Miloš Zeman povedal, že moju nomináciu schválil, ale ak sa stretnem s tibetským dalajlámom, tak ju zruší. Takto to priamo formuloval,“ povedal pre ČT.

Hrad však obvinenie z vydierania odmieta. Podľa ministra financií Andreja Babiša mu Zeman cez víkend povedal, že ministra kultúry síce požiadal, aby zrušil schôdzku s dalajlámom, poprel však, že by vec spojil s ocenením jeho strýka Bradyho.

Namiesto na Hrad, kde sa vo Vladislavskej sále uskutoční tradičné odovzdávanie štátnych vyznamenaní, si to bývalý väzeň nacistických koncentračných táborov v piatok chce namieriť na Staromestské námestie, kde kritici prezidenta Zemana organizujú alternatívnu oslavu štátneho sviatku. „Pán Brady prisľúbil účasť. Ak mu to zdravie dovolí, príde,“ oznámil podpredseda dolnej komory parlamentu Petr Gazdík, jeden z iniciátorov „trucosláv“. „Za situácie, keď sa v tejto krajine tak trocha kšeftuje so štátnymi vyznamenaniami, keď sa udeľujú alebo neudeľujú podľa politických názorov či činov, tak to sme niekde úplne zle. To sme tu zažili za komunizmu alebo fašizmu,“ vysvetlil Gazdík podľa portálu Lidovky.cz, prečo spolu s ďalšími politikmi bude bojkotovať ceremoniál na Pražskom hrade.

K bojkotu sa už prihlásili viacerí koaliční poslanci a ministri z radov sociálnej demokracie, ANO i ľudovcov. Chýbať bude eurokomisárka Viera Jourová, ako aj väčšina zákonodarcov opozičnej ODS. Na Staromestské námestie prídu aj rektori, ktorí pre dávnejší spor so Zemanom na Hrad nechodia už niekoľko rokov, pričom Karlova univerzita a Palackého univerzita oznámili, že sa chystajú Bradymu udeliť akademické ocenenia. Účasť na alternatívnych oslavách potvrdil aj textár populárnych hitov a nádejný prezidentský kandidát Michal Horáček i mnohí ďalší umelci.

Hovorca prezidenta Jiří Ovčáček v neúčasti viacerých pozvaných hostí na slávnostnom udeľovaní štátnych vyznamenaní však nevidí problém. „Drobný výpadok niekoľkých politikov neohrozí priebeh osláv,“ bagatelizoval ohlásený bojkot pre Český rozhlas.

© Autorské práva vyhradené

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #Daniel Herman #Jiří Brady