Po útoku na policajných regrútov v Kvéte hlásia najmenej 59 mŕtvych

Pri pondelkovom útoku skupiny ozbrojencov na výcvikové stredisko polície v pakistanskej Kvéte zahynulo najmenej 59 ľudí, prevažne regrútov, a ďalších prinajmenšom 117 osôb bolo vážne zranených. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov. K akcii sa prihlásila radikálna organizácia Islamský štát (IS).

25.10.2016 07:13 , aktualizované: 11:06
Pakistan, Kvéta, sanitka, útok Foto: ,
Sanitka odváža zranených policajtov do nemocnice z výcvikového strediska, kde došlo k ozbrojenému útoku.
debata (13)

Provinčný minister vnútra Balúčistán Sarfraz Bugtí najprv uvádzal, že útočníkov bolo päť alebo šesť, neskôr ich počet spresnil na troch. Útok bol podľa neho dobre koordinovaný. Najprv sa okolo polnoci miestneho času z niekoľkých rôznych smerov ozvala streľba a útočníci potom vnikli do budovy, v ktorej v tom čase bolo podľa Bugtího asi 700 ľudí.

Niektorých z nich si atentátnici vzali ako rukojemníkov. Podľa úradov mali niektorí na sebe pásy s výbušninami, ktoré odpálili. Svedkovia spomínali, že počuli tri výbuchy.

„Videl som troch mužov v maskáčoch, ktorí mali zakryté tváre a boli vyzbrojení automatickými zbraňami,“ povedal jeden z kadetov pakistanskej televízii. Atentátnici podľa neho začali strieľať a vošli do spálne. On sám sa zachránil útekom cez stenu.

Pri niekoľkohodinovom zásahu bezpečnostných zložiek boli podľa pakistanských úradov všetci útočníci zabití.

Agentúra Amak, ktorú IS používa, oznámila, že útok spáchali „bojovníci Islamského štátu“. Agentúra Reuters však upozornila, že IS sa prihlásil aj k atentátu v kvétskej nemocnici, kde v auguste zomrelo 70 ľudí. K tejto akcii sa však prihlásila tiež pakistanská odnož Talibanu.

Vysoko postavený predstaviteľ armády predtým povedal Reuters, že vypočuté telefónne hovory útočníkov naznačujú, že patrili k skupine Laškare Džhangvi. Táto organizácia, ktorá je napojená na teroristickú sieť al-Kájda, má na svedomí smrť tisíciek ľudí.

Pondelkový útok bol najkrvavejším v Pakistane od augusta, keď samovražedný atentátnik zabil v Kvéte 70 účastníkov pohrebu zastreleného prominentného právnika Bilála Anvara Kásího.

Kvéta je správnym strediskom provincie Balúčistán, bohatej na ropu, zemný plyn a nerasty. Oblasť je od roku 2004 dejiskom konfliktu medzi separatistami a pakistanskou armádou. Bojovníci za nezávislosť obviňujú vládu, že síce v provincii ťažia prírodné zdroje, ale zo získaných prostriedkov nič nedáva na zlepšenie situácie chudobného obyvateľstva. Balúčistán je tiež častým miestom stretov medzi šiitmi a sunnitmi.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Pakistan #Kvéta