Rusko tvrdí, že letectvo na Aleppo neútočí sedem dní

Ruské a sýrske lietadlá nebombardovali povstalcov v sýrskom Aleppe sedem dní, aj keď prímerie vypršalo v sobotu. Povedal to v utorok hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Opozičné organizácie ochrancov ľudských práv (SOHR) ale tvrdia, že nálety na východné Aleppo boli po skončení prímeria obnovené.

25.10.2016 11:20 , aktualizované: 14:13
debata (31)

„V minulých siedmich dňoch boli všetky lety ruského a sýrskeho letectva prerušené. Lietadlá nad mesto nevzlietajú a neútočia. Celodenne je v prevádzke šesť humanitárnych koridorov určených pre civilistov, ktorí chcú z Aleppa odísť. Distribuuje sa aj teplé jedlo a sú otvorené centrá prvej pomoci,“ oznámil Konašenkov. V pondelok neskoro večer podľa neho jedným z koridorov odišlo 48 žien a detí a bolo im poskytnuté ubytovanie a teplé jedlo.

SOHR oznámila, že východ Aleppa, ktorý ovláda opozícia, je od soboty terčom leteckých aj delostreleckých útokov.

Prímerie, ktoré sa skončilo v sobotu a ktoré Rusko podľa svojho pondelkového oznámenia nemieni predlžovať, malo umožniť evakuáciu civilistov aj povstaleckých bojovníkov a tiež dopravu humanitárnej pomoci do tejto obliehanej časti najväčšieho sýrskeho mesta.

Sergej Kapicyn z ruského centra pre zmierenie bojujúcich strán povedal, že sa povstalci snažia civilistov od odchodu z mesta odradiť zastrašovaním aj paľbou.

Rusko v pondelok kritizovalo agentúry OSN za to, že podľa neho nevyužili prímerie na zabezpečenie pomoci. Hovorca OSN Stéphane Dujarric k tomu ale povedal, že OSN nedostala dostatočné bezpečnostné záruky.

Koordinátor humanitárnych operácií OSN Stephen O'Brien oznámil, že sa OSN vzdala plánu evakuovať chorých z východného Aleppa, a ťažkosti pripísal všetkým účastníkom konfliktu. „Evakuácii zabránilo niekoľko vecí vrátane prieťahov okolo nevyhnutných povolení od miestnych úradov vo východnom Aleppe, podmienok, aké si kládli ozbrojené skupiny, a námietok sýrskej vlády proti doprave lekárskych a ďalších potrieb na východ mesta,“ povedal O'Brien.

Podľa neho neboli za trojdňového pokoja zbraní evakuovaní žiadni pacienti ani rodiny. „Som rozhorčený, že osud civilistov – chorých a zranených, detí a starých ľudí, ktorí naliehavo potrebujú životne dôležitú pomoc – zostáva nemilosrdne v rukách tých, ktorí trvale odmietajú postaviť osud týchto ľudí nad svoje politické a vojenské záujmy,“ dodal O'Brien.

Turecká armáda oznámila, že v minulých 24 hodinách zasiahla niekoľko desiatok pozícií IS a kurdských milícií YPG pri hranici Turecka. Ankara radí YPG k teroristickým organizáciám, ale Kurdi sa podieľali v minulosti na boji proti IS. Turecko im chce zabrániť ovládnuť súvislý úsek pozdĺž hranice, avšak do bojov v Sýrii v lete vstúpilo oficiálne preto, aby pomohlo poraziť IS.

Zástupca sýrskych Kurdov Chálid ISA v utorok v Paríži Turecko obvinil, že jeho armáda masívnymi útokmi na YPG Kurdom bráni bojovať o Rakku, kde má IS v Sýrii hlavné sídlo. Ankara sa tým podľa Ísy stáva spojencom IS. „Turecká armáda využíva toho, že sa tlač zameriava na situáciu v (irackom) Mosule, a masívne útočia na Kurdov v Sýrii, aby im zabránila obsadiť Rakku. Boje o ňu nemožno začať, pretože pre to nie sú podmienky,“ povedal.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #bombardovanie #Aleppo