HRW: Turecká polícia sa po puči dopúšťala mučenia

Turecká polícia sa po zmarenom júlovom pokuse o vojenský prevrat údajne dopúšťala mučenia či zlého zaobchádzania so zadržanými. Uviedla to organizácia na ochranu ľudských práv Human Rights Watch (HRW). Tureckí predstavitelia to popierajú.

25.10.2016 13:53
debata (7)

Vo svojej správe HRW okrem iného píše, že výnimočný stav platiaci po pokuse o puč oslabil záruky, ktoré zabezpečujú dodržiavanie pravidiel o zákaze mučenia. Konkrétne organizácia zmieňuje 13 údajných prípadov hrubého zaobchádzania, kedy vraj dochádzalo k odopieraniu spánku, bitiu, sexuálnemu napadnutiu a k hrozbám znásilnenia. V krajine podľa HRW od polovice júla zavládla „atmosféra strachu“. Vo svojej správe Human Rights Watch vychádza z rozhovorov s viac než 40 právnikov, aktivistov, bývalými zadržanými, zdravotníkmi a forenznými expertmi.

Turecké ministerstvo spravodlivosti popiera, že by s väzňami zle zaobchádzalo. Tvrdenia, ktorá sa objavili, vraj prešetrí.

Výnimočný stav Turecko neustále predlžuje. V jeho rámci sa pustilo do rozsiahlych čistiek na všetkých stupňoch štátnej správy aj v súkromnom sektore, ktoré sa dotkli desiatok tisíc ľudí. Zadržaných bolo najmenej 32 000 osôb.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #ľudské práva #HRW #Human Rights Watch #pokus o prevrat v Turecku