Francúzsko začína ťažkou technikou likvidovať tábor v Calais

Francúzske úrady sa rozhodli už dnes pomocou bagrov začať odpratávať stany a ďalšie núdzne príbytky spolu s odpadkami v rozsiahlom utečeneckom tábore v Calais. Súčasne pokračuje evakuácia tisícok mužov, žien a detí z tejto najväčšej núdzovej kolónie v krajine, ktorá začala v pondelok a má trvať najmenej týždeň. Podľa úradov, ktoré k operácii nasadili viac ako 1 250 policajtov, všetko sa zatiaľ deje podľa plánu a v relatívnom pokoji.

25.10.2016 16:24
Calais, utečenecký tábor, búranie Foto: ,
Búranie prístreškov ťažkou technikou v utečeneckom tábore v Calais známom ako džungľa.
debata (14)

Autobusy v pondelok rozviezli z tábora na severe Francúzska, zvaného džungľa, na rôzne miesta po celej krajine prvých viac ako 2 300 utečencov, uviedlo ministerstvo vnútra. V tábore tak odhadom ráno zostávalo okolo 5 000 osôb. Do konca utorňajšieho dňa chcú úrady rozviesť ďalších asi 2 600 utečencov.

Úrady pre obyvateľov tábora pripravili celkom 7 500 lôžok v 451 zvláštnych strediskách. Utečenci, ktorí pochádzajú prevažne z Afganistanu, Sudánu a Eritrey, budú môcť požiadať o azyl. Pokiaľ ho nedostanú, majú byť vyhostení do krajiny pôvodu.

„Strhol sa niekoľko poťahovačiek a hádok, ale celkovo operácia pokračovala v relatívnom pokoji a bez zmätkov,“ vyhodnotil prvý deň evakuácie francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve. Uviedol, že Británia, kam sa väčšina obyvateľov džungle chcela dostať, prijme všetkých maloletých migrantov, ktorí sú osamotení a majú v Británii príbuzných. Z 1 300 samotných maloletých ich teraz 500 tvrdí, že majú na Britských ostrovoch príbuzných. Británia už začiatkom mesiaca prijala 200 takýchto detí.

Britská ministerka vnútra Amber Ruddova potvrdila spoluprácu s Francúzskom ohľadom detí a ďalších okolností okolo migrantov na severe Francúzska. Oznámila, že Londýn teraz vyčlení v prepočte viac ako 37 miliónov eur na definitívne uzatvorenie džungle v Calais a posilnenie britsko-francúzskej hranice v oblasti.

Príchod migrantov z Calais vyvolal v niektorých francúzskych obciach odmietavé reakcie obyvateľov, niektoré strediská boli podľa médií krátko pred príchodom migrantov dokonca terčom podpaľačstva či streľby. Inde ich ľudia podľa agentúry AFP naopak vítali. Pravicová opozícia sa obáva, že postup socialistickej vlády povedie k vytvoreniu „malých Calais“ po Francúzsku. Krajná pravica, ktorá sa v posledných rokoch v krajine veľmi posilnila, požaduje okamžitý návrat migrantov do ich krajín.

„Vláda prijala odvážne rozhodnutie, ktoré bolo ale nevyhnutné. Krajins ako Francúzsko so 67 miliónmi obyvateľov je rozhodne schopná prijať tieto osoby v núdzi. A to za dôstojných podmienok a bez prehnaných polemík,“ odkázal v pondelok kritikom francúzsky minister zahraničia Jean-Marc Ayrault.

Otázka prisťahovalectva patrí k hlavným témam politického súperenia vo Francúzsku pred prezidentskými a parlamentnými voľbami, ktoré sa v krajine uskutočnia na jar 2017.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenecký tábor #Calais