Podľa prieskumov ostáva favoritom francúzskej pravice Juppé

Prezidentské primárky tradičnej francúzskej pravice by teraz vyhral bývalý premiér Alain Juppé. Svoj náskok pred exprezidentom Nicolasom Sarkozym v aktuálnom prieskume opäť zvýšil. Teraz by ho podporilo 41 percent opýtaných, zatiaľ čo Sarkozyho len 30 percent.

25.10.2016 17:04
Alain Juppé, Nicolas Sarkozy Foto:
Alain Juppé ostáva hlavný favoritom na víťazstvo v primárkach francúzskej pravice.
debata (4)

Kým Juppého by v novembrových primárkach podporilo 41 percent opýtaných, teda o štyri percentuálne body viac ako minulý mesiac, Sarkozyho podpora podľa prieskumu agentúry Ipsos klesla od septembra o tri percentuálne body na 30 percent.

Žiaden z piatich ďalších, menej známych kandidátov tradičnej pravice, by nezaznamenal výraznejší zisk. V druhom kole primárok, ktoré sa budú konať 27. novembra, sa preto takmer určite stretnú práve Juppé, ktorý predsedal vláde v rokoch 1995 až 1997, a Sarkozy, ktorý bol v čele štátu v rokoch 2007 až 2012. Tento duel by podľa prieskumu vyhral Juppé a to s podporou 60 percent opýtaných.

Víťaz primárok tradičnej pravice má podľa agentúry Reuters vysokú šancu stať sa ďalším francúzskym prezidentom a to aj vzhľadom na rekordne nízku popularitu súčasného socialistického prezidenta.

Hollande síce ešte neoznámil, či sa bude o ďalší päťročný pobyt v Elyzejskom paláci uchádzať, ľavicové strany sa už ale začínajú obzerať po nádejnejšom kandidátovi. Len štyri percentá opýtaných je s prácou súčasnej hlavy štátu podľa prieskumu zverejnenom v denníku Le Monde spokojných. Naopak sedemdesiat percent opýtaných vyjadrilo so súčasnou hlavou štátu nespokojnosť a 26 percentám je Hollande ľahostajný.

Víťaz primárok tradičnej pravice by sa budúci rok v druhom kole prezidentských volieb mohol stretnúť s kandidátkou krajnej pravice, predsedníčkou Národného frontu (FN) Marine Le Penovou. Tá však podľa politológov nemá šancu osloviť tradičného voliča socialistov, ktorí radšej v druhom kole dajú hlas kandidátovi, ktorý vzíde víťazne zo súboja Juppé – Sarkozy.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby #Nicolas Sarkozy #Alain Juppé