Jiřího Bradyho odškodnia, vyznamená ho premiér aj poslanci

Jiří Brady, ktorý prežil väznenie v koncentračných táboroch v Terezíne i v Auschwitzi-Birkenau, si síce 28. októbra neprevezme na Pražskom hrade vysoké štátne vyznamenanie z rúk prezidenta Miloša Zemana, zato však dostane celý rad ďalších ocenení.

25.10.2016 18:00
Miloš Zeman, prezident Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman odmietol vyznamenať Jiřího Bradyho.
debata (13)

Predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka udelí Bradymu, ktorý od roku 1949 žije v Kanade, pamätnú medailu Karla Kramářa ako ocenenie jeho celoživotného úsilia o obranu ľudských práv, slobôd a obhajovania humanistických a demokratických princípov. „Občanov s podobným životným osudom a odvahou si musíme vážiť,“ povedal v utorok pre internetový server Novinky.cz český premiér.

Sobotka je presvedčený, že si Brady ocenenie zaslúži. A to jednak za silu a odvahu, s ktorou dokázal prežiť holokaust, ako aj za svoju osvetovú a akademickú činnosť, v rámci ktorej svoje skúsenosti odovzdáva verejnosti, aby spoločnosť varoval pred návratom totalitných systémov. Fakt, že prezident Bradyho nevyznamená 28. októbra, považuje premiér za krajne nešťastné.

Brady údajne figuroval na zozname navrhnutých na vyznamenanie a vypadol z neho vraj v dôsledku stretnutia svojho synovca Daniela Hermana, ministra kultúry ČR, s dalajlámom.

Ocenenia pre Jiřího Bradyho pripravila ocenenia v podobe pamätnej medaily a pamätného listu aj Poslanecká snemovňa Parlamentu ČR, Univerzita Palackého v Olomouci mu udelí pamätnú medailu a mesto Brno pamätný list. Z rúk primátorky Prahy Adriany Krnáčovej si prevezme symbolický Kľúč od obce pražskej.Informácie priniesli v utorok české elektronické médiá.

Hovorca hlavy štátu Jiří Ovčáček v utorok informoval, že prezident ČR Miloš Zeman je na dôkaz dobrej vôle pripravený zvážiť ocenenie Jiřího Bradyho. Rodina Bradyovcov však zareagovala odmietavo, aj keď v budúcnosti prevzatie ocenenia od prezidenta Zemana nevylučuje.

V súčasnej situácii však Jiři Brady o žiadne ocenenie od najvyššieho českého predstaviteľa Miloša Zemana nestojí, uviedla Bradyho manželka Tereza.

Predstavitelia KDU-ČSL a TOP 09 už v reakcii na dianie okolo Bradyho vyznamenania oznámili, že budú chýbať na slávnostnom udeľovaní vysokých štátnych vyznamenaní 28. októbra na Pražskom hrade. K neúčasti na akte vyzval i český kardinál Miloslav Vlk.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #Jiří Brady