Nemecký minister: Návrat k Schengenu bez kontrol zatiaľ nie je možný

Návrat do schengenského priestoru bez vnútorných kontrol na hraniciach zatiaľ nie je možný. Uviedol to dnes nemecký minister vnútra Thomas de Maiziére. Európska komisia v utorok odporučila členským krajinám, aby rozhodli o predĺžení kontrol o tri mesiace.

26.10.2016 11:34
Thomas de Maiziere Foto: ,
Nemecký minister vnútra Thomas de Maizière.
debata (8)

„Kým nebudú všetky členské štáty plniť svoje záväzky vyplývajúce z schengenského práva, nemôžeme sa vrátiť späť k schengenskému systému, v ktorom neexistujú vnútorné kontroly hraníc,“ uviedol dnes minister vlády kancelárky Angely Merkelovej.

Obnoviť schengenský priestor bez vnútorných kontrol bude podľa de Maiziéra možné až vtedy, keď bude zabezpečená ostraha vonkajších hraníc, krajiny EÚ dajú k dispozícii dostatok ubytovacích kapacít pre utečencov a budú plne dodržiavať dublinskú dohodu.

Podľa takzvaných dublinských pravidiel má žiadosť o azyl posúdiť ten štát EÚ, ktorý je zodpovedný za kontrolu vstupu konkrétneho cudzinca na území EÚ. Je to teda prvý členský štát, ktorého hranice žiadateľ prekročil.

Európska komisia v utorok odporučila členským krajinám predĺžiť kontroly na vnútorných hraniciach o tri mesiace. Časť svojich hraníc teraz kontroluje okrem Nemecka aj Rakúsko, Švédsko, Dánsko a k Schengenu pridružené Nórsko. Všetky príslušné krajiny o predĺženie kontrol podľa očakávania rozhodnú. Kontroly sa tak neskončia v novembri, ako sa pôvodne plánovalo, ale zrejme až na budúci rok.

Na summite Európskej únie minulý týždeň koniec kontrol požadovali predovšetkým krajiny takzvanej visegrádskej štvorky (Česko, Poľsko, Maďarsko, Slovensko), ale napríklad aj Taliansko.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #schengen #Thomas de Maiziere