Stoltenberg: Posledné kroky Moskvy nepomáhajú znižovať napätie

Kroky, ktoré vo vojenskej oblasti urobila v poslednom čase Ruská federácia, nepomáhajú znižovať napätie a vracať dôveru do vzájomných vzťahov medzi Severoatlantickou alianciou a Moskvou. Novinárom to dnes pred rokovaním ministrov obrany členských krajín NATO povedal generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg.

26.10.2016 14:22 , aktualizované: 16:19
Jens Stoltenberg, NATO Foto:
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg označil prápory na Pobaltí za "vierohodný spôsob odstrašenia".
debata (436)

Všetci členovia aliancie podľa neho zdieľajú obavy z toho, že skupina lodí okolo ruskej lietadlovej lode Admirál Kuznecov, ktorá mieri do Stredozemného mora, môže byť použitá na intenzívnejšie útoky na civilistov v obliehanom sýrskom Aleppe. Podľa Stoltenberga je však na každej z členských krajín NATO, či umožní Rusom napríklad tankovať či nabrať zásoby vo svojich prístavoch.

Kritike za to, že ruské lode môžu využiť prístav v africkej Ceute, čelilo Španielsko. Stoltenberg sa v stredu vyhol priamej odpovedi na otázku, či ministri ostatných členských krajín svojho španielskeho kolegu priamo vyzvú, aby Madrid rozhodnutie prehodnotil. Medzitým však ruské veľvyslanectvo v Španielsku reagovalo stiahnutím žiadosti, aby jeho vojnové lode mohli v španielskej enkláve Ceuta v severnej Afrike doplniť palivo.

Obnovené útoky na Aleppo a civilistov v ňom dnes generálny tajomník NATO označil za „hanebné“, pretože prehlbujú humanitárnu katastrofu. „Vyzývam Rusko, aby ukázalo skutočnú snahu o obnovu prímeria a umožnilo humanitárnu prístup do Aleppa,“ poznamenal.

Dnešná a štvrtková ministerská schôdzka má v prvom rade rozpracovať závery letného summitu Severoatlantickej aliancie vo Varšave. Krajiny by tak mali pokročiť so vznikom štyroch mnohonárodných práporov v troch pobaltských krajinách a Poľsku a tiež diskutovať o aliančnej reakcii na silnejúcu ruskú prítomnosť v oblasti Čierneho mora. Rumunsko a Bulharsko majú obavy, že aj tu sa Rusi začnú správať podobne agresívne ako v Baltskom mori.

Po sérii incidentov, keď sa napríklad ruské lietadlá nebezpečne blízko priblížili k aliančným lietadlám a lodiam, začalo NATO s Ruskom rokovať o spôsoboch, ako na Balte bezpečnosť posilniť. Dialóg podľa Stoltenberg pokračuje a aliancia je otvorená ďalšiemu zvolaniu Rady NATO-Rusko, kde by sa vec mohla ďalej preberať.

436 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Jens Stoltenberg #Aleppo