Rozkaz Pentagonu veteránom: Vráťte odmeny

Americkí veteráni, ktorí bojovali pred desiatimi rokmi v Afganistane alebo v Iraku na základe zmluvy s Pentagonom, mu dnes musia vrátiť odmeny, ktoré získali za bojové nasadenie. Stalo sa tak po tom, ako ministerstvo obrany najalo 40 audítorov a už v roku 2010 zistilo, že vyplatenie 20 až 25-tisíc dolárov každému, dnes už veteránovi bolo v rozpore s platným zákonom.

26.10.2016 15:35
veterán Foto: ,
Na archívnej fotografii z apríla 2012 vítajú seržanta Adama Keya, ktorý utrpel ťažké zranenie v Afganistane, jeho spoluobčania po návrate z ceremoniálu na počesť veteránov. Až 45 percent z 1,6 milióna veteránov z vojen v Iraku a Afganistane má trvalé zdravotné následky.
debata (76)

Po roku 2000, keď si v USA uvedomili, že konflikty v Afganistane a Iraku sa tak skoro neskončia, vojenské velenie trpelo nedostatkom kádrov v prvej línii. Nasledoval nábor spojený s finančnou odmenou. Náborové strediská sľubovali nemálo za podpis zmluvy s Pentagonom vo forme jednorazovej prémie. Najštedrejší boli v kalifonskej Národnej garde, v ktorej rozdali viac ako 15 miliónov dolárov. Dôvodom bolo dlhodobé neplnenie plánu náboru. Napokon však zistili, že dôvod na štedrosť neexistoval a úradníčku, ktorá podpisovala dokumenty o odmenách, odsúdili na dva a pol roka za mrežami a viac ako desiatim tisíckam veteránom rozposlali listy s Jóbovou správou.

„Mnohí z nich splácajú hypotéku. Iní platia za získané vzdelanie. Ľudia neraz žijú z rúk do úst. Jednoducho nás ponížili,“ reagoval kongresman Jackie Speyer citovaný portálom Nydailynews. Jeho kolega z Kongresu USA Kevin McCarthy pripomenul: „Ľuďom, ktorých nasadili do krízových miest a nevedeli či sa odtiaľ vôbec vrátia, dnes navrhujú, aby vrátili odmeny spred desiatich rokov. Je to hanba . Veď sú to hrdinovia, a nie podvodníci“.

Audit pokračuje a v konečnom dôsledku, v rámci celých USA, môže ísť o stovky miliónov dolárov. Pentagon situáciu zatiaľ nekomentoval. Tým skôr, že konflikty v oblasti sa ešte neskončili a velenie potrebuje nové doplnenie živej sily.

Denník Los Angeles Times v súvislosti s vrátením odmien pripomenul, že Kongres už pred dvomi rokmi vedel o chystanom kroku Pentagonu, ale podľa jeho viacerých členov vraj nemohol zasiahnuť. Andreas Müller, zodpovedný za federálnu politiku na ochranu štátu osobne napísal kongremanom list obsahujúci plán ako problém vyriešiť. V pondelkovom rozhovore pre Los Angeles Time však konštatoval, že doteraz neprišla žiadna reakcia. „Realizácia návrhu by bola drahá,“ myslí si Müller o mlčaní Pentagonu.

„V konečnom dôsledku najvyššiu cenu platili vojaci,“ tvrdí major Matthew Beevers, zástupca veliteľa Národnej gardy v Kalifornii „Boli by sme viac ako šťastní, ak by sa nám podarilo zbaviť týchto ľudí dlhu. Ibaže to nemôžeme. Museli by sme porušiť zákon.“

V súčasnosti Kongres USA analyzuje apelácie vojakov – veteránov ako jednu z foriem, ktorá by pomohla dosiahnuť zrušenie vrátenia odmien. „Sú to chrabrí ľudia, ktorí boli pripravení slúžiť vlasti a každú penny si poctivo zarobili,“ napísala tento týždeň Nancy Pelosiová, líderka demokratov v Snemovni reprezentantov v liste hovorcovi Paulovi Ryanovi a Mitchovi McConnellovi, šéfovi väčšiny v Senáte. „Naši vojaci-veteráni nesmú niesť zodpovednosť za vyplácanie prehnaných odmien ministerstva obrany spred niekoľkých rokov,“ dodala Pelosiová.

© Autorské práva vyhradené

76 debata chyba
Viac na túto tému: #Veterán #Pentagon #odmeny