Kirgizská vláda podala demisiu

Vláda stredoázijského Kirgizska v stredu podala demisiu. Koalícia sa pred pár dňami rozpadla z dôvodu zamýšľanej zmeny ústavy, ktorá by súčasnému prezidentovi Almazbekovi Atambajevovi pomohla udržať sa pri moci.

26.10.2016 15:42
debata (1)

Prezident ešte v stredu opäť poveril vytvorením nového koaličného kabinetu najsilnejšiu parlamentnú stranu – sociálnych demokratov, informovala agentúra TASS.

Vládna koalícia sa rozpadla v pondelok, keď sa ju rozhodla opustiť Sociálnodemokra­tická strana Kirgizska, ktorá je blízka proruskej hlave štátu Atambajevovi. Rozpad väčšinovej vládnej koalície v súlade so zákonmi automaticky znamená rezignáciu celého kabinetu.

Sociálni demokrati sú síce v 120-člennom parlamente tejto stredoázijskej republiky najsilnejšou stranou, nemajú ale kvalifikovanú väčšinu, ktorá je potrebná na schválenie ústavných zmien. Základný zákon totiž zakotvuje, že žiadna strana nesmie mať viac ako 65 poslancov.

Novelu ústavy, ktorú menší koaliční partneri sociálnych demokratov odmietajú, navrhol sám Atambajev, ktorý by mal na budúci rok v úrade po šiestich rokoch skončiť. Novela má za cieľ posilnenie právomoci vlády, do čela ktorej, sa súčasná hlava štátu podľa niektorých svojich kritikov, chce dostať. Ústava prezidentovi neumožňuje uchádzať sa o znovuzvolenie. Najvyššiu funkciu možno zastávať iba jedno šesťročné obdobie.

V kirgizskom zákonodarnom zbore je v súčasnosti zastúpených šesť politických strán. Okrem sociálnych demokratov a členov bývalej koalície – strán Otčina (Ata-Meken), Kirgizsko a Pokrok (Onuguu) – sú v ňom ešte zastúpené strany Vlasť (Ata-Žurt) a Jednota (Bir Bol).

Podľa väčšiny miestnych expertov, na ktorých sa odvoláva TASS, novú koalíciu zrejme vytvorí Sociálnodemokra­tická strana, Vlasť a Kirgizsko. Zásadnejšiu zmenu v kurze kabinetu pritom neočakávajú.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kirgizsko #Almazbek Atambajev