Džungľa v Calais stále nie je prázdna, nocovali v nej aj deti

V prisťahovaleckom tábore na okraji Calais, známom aj ako Džungľa, zostalo v noci na štvrtok niekoľko desiatok ľudí. Podľa stanice BBC bolo medzi nimi aj približne 200 neplnoletých osôb bez sprievodu dospelého, ktoré nocovali v podstate pod holým nebom.

27.10.2016 12:13
utečenci, Calais Foto: ,
Migranti prechádzajú okolo francúzskych policajtov pri odchode z tábora Calais.
debata (3)
Francúzske médiá vo štvrtok informovali, že išlo pravdepodobne o mladých ľudí, ktorých z kapacitných dôvodov už nemohli ubytovať v susednom kontajnerovom tábore vyhradenom len pre neplnoletých bez sprievodu.

Francúzske úrady, ktoré začiatkom týždňa pristúpili k likvidácii tohto tábora, pritom v stredu vyhlásili vysťahúvanie jeho obyvateľov za ukončené.

Prefektka departementu Pas-de-Calais Fabienne Bucciová v stredu popoludní oznámila, že tábor Džungľa je prázdny.

Zožala však za to kritiku združení na pomoc migrantom a bezdomovcom. Medzi nimi bola aj Mariam Guereyová z katolíckej charity v Calais, ktorá v rozhovore pre francúzsku spravodajskú televíziu BFMTV uviedla, že v tábore bolo v tom čase ešte najmenej 1000 ľudí, pretože približne toľko porcií jedál tam vydali v stredu večer.

Podľa vyhlásení francúzskych úradov počas uplynulých troch dní do prijímacích centier v rôznych častiach Francúzska rozviezli asi 5600 migrantov, medzi nimi bolo aj zhruba 1500 nesprevád­zaných maloletých osôb, ktoré dočasne ubytovali v kontajnerovom tábore v blízkosti Džungle.

Demolačné čaty aj dnes pokračujú v likvidácii tábora, búraní stanov, prístreškov a chatrčí. Podľa spravodajského portálu France TV Info úrady chcú úplné zrovnanie tábora so zemou, aby prípadných migrantov odradili od akéhokoľvek pokusu usídliť sa tam.

Likvidačné práce stále spomaľujú lokálne požiare, ktoré na území tábora s rozlohou asi desať hektárov založili odchádzajúci migranti.

Prefektka departementu Pas-de-Calais Fabienne Bucciová už v stredu vysvetlila, že požiare na území tábora sú dôsledkom zvyklostí z niektorých krajín, kde ľudia majú vo zvyku pred definitívnym odchodom spáliť svoje obydlie.

Bez úradného povolenia postavený tábor v Calais sa stal jedným z kľúčových symbolov migračnej krízy, ktorá postihuje Európu. Bol domovom ilegálnych migrantov a utečencov, ktorí sa chceli dostať cez podmorský kanál z Francúzska do Británie.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Calais