Vyjednávači chcú dohodu o znovuzjednotení Cypru do konca roka

Lídri gréckej a tureckej časti Cypru sa v novembri stretnú vo Švajčiarsku, aby začali rokovania, ktoré majú vyústiť v opätovné zjednotenie tohto ostrova v Stredozemnom mori.

27.10.2016 14:11
Cyprus, Grécko, Turecko Foto:
Prezident gréckej časti Cyprus Nicos Anastasiades, (naľavo) líder tureckej časti ostrova Mustafa Akinci (napravo) budú pokračovať v rozhovoroch o znovuzjednotení ostrova na budúci mesiac vo Švajčiarsku.
debata

Líder cyperskej časti Cypru Nicos Anastasiades a jeho turecký kolega Mustafa Akıncı sa stretli v stredu večer v Nikózii a podľa portálu politico.eu sa dohodli na pokračovaní v diskusii na jednu z najpálčivejších otázok – hraničnej línii medzi tureckou a gréckou časťou Cypru v znovuzjednotenej krajine.

Turecká strana dlhoročného sporu chce uskutočniť tieto rokovania mimo územia samotného ostrova, aby sa predišlo úniku akýchkoľvek informácii. Ide o mimoriadne citlivú tému, keďže grécki Cyperčania žiadajú, aby sa turecká časť ostrova zmenšila, pretože by to lepšie odzrkadľovalo veľkosť tureckej, respektíve gréckej populácie.

Anastasiades a Akıncı sa budú tejto háklivej problematike venovať v švajčiarskom Mont Pelerine od 7. do 11. novembra.

Cyprus je rozdelený na tureckú a grécku časť od roku 1974. Vláda Anastasiadesa je uznaná na celom svete s výnimkou Turecka, zatiaľ čo Akinciho kabinet neuznáva nikto, okrem Turecka.

Anastasiades a Akıncı už rokujú o znovuzjednotení ostrova a vytvorení bizonálnej federácie viac ako jeden a pol roka. Ich cieľom je dosiahnuť dohodu do konca tohto roka a uskutočniť oddelené, ale simultánne referendá v prvých mesiacoch roka 2017.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Cyprus #Turecko