Zemetrasenie v Taliansku si vyžiadalo značné škody a 1 obeť

Iba jeden človek podľa doterajších informácií prišiel o život pri zemetrasení, ktoré v stredu večer zasiahlo centrálnu časť Talianska. Vážne zranené bolo jedno dieťa.

27.10.2016 15:52
debata

Región postihla rovnaká katastrofa už v auguste, kedy si vyžiadala 300 životov. Otrasy pokračovali cez noc aj dnes dopoludnia. Spôsobili značné škody a paniku, niekoľko tisíc ľudí opustilo svoje domovy.

Od stredajších 19:00 do dnešného rána bolo podľa talianskeho geofyzikálneho ústavu medzi oblasťami Marche a Umbria zaznamenaných 200 otrasov. Najsilnejší mal hodnotu 5,9 stupňa a bol zaznamenaný v stredu po 21:00. Najprv sa pôda začala chvieť pri dedine Castelsantangelo sul Nera, ktorá leží v provincii Macerata a ktorej centrum bolo podľa starostu z 90 percent zničené.

Ďalšie zemetrasenie bolo silnejšie a zaznamenané bolo o desať kilometrov ďalej na sever. To, že už pri prvom zemetrasení ľudia vybiehali von, podľa záchranárov mohlo pomôcť zachrániť život ľuďom, ktorí neboli vo vnútri budov neskôr pri silnejších otrasoch. Panika ale vypukla aj v Ríme, kde ľudia takisto vybiehali na ulicu. V severovýchodnej časti talianskej metropoly sa na niektorých domoch objavili pukliny.

Otrasy vyvolali medzi obyvateľstvom postihnutej oblasti strach a pripomenuli augustovú katastrofu. Hlásené sú rozsiahle materiálne škody a niekoľko ľahko zranených. V Tolentino zomrel sedemdesiatročný muž na infarkt a v mestečku Camerino utrpelo vážne zranenia jedno dieťa, keď sa zrútil byt, v ktorom bývalo s rodičmi.

Ohnisko najväčších otrasov bolo v hĺbke asi deviatich kilometrov, epicentrum potom zhruba 100 kilometrov od Ancony, ktorá je strediskom oblasti Marche na pobreží Jadranského mora.

V noci v oblasti silno pršalo a úrady sa museli postarať o 3 000 ľudí, ktorí vybehli z domov a rozhodli sa prečkať noc pod holým nebom, v autách alebo v núdzovom ubytovaní, oznámil podľa agentúry DPA predstaviteľ oblastnej civilnej ochrany Cesare Spur. „Hľadáme pre ľudí ubytovanie. V tomto ročnom období nemôžeme stavať stany,“ dodal.

Evakuované boli tri nemocnice, univerzitné internáty a jeden domov dôchodcov. Trestanci z väznice v Camerino boli prevezení do väčšieho zariadenia v Ríme.

Jedným z najviac poškodených miest je podľa médií obec Ussita. „Zemetrasenie bolo veľmi silné, apokalyptické, ľudia kričali v uliciach, bola tma. S našou dedinou je koniec,“ citovala agentúra AFP miestneho starostu Marca Rinaldiho.

Otrasy spôsobili podľa médií škody aj na niektorých kultúrnych pamiatkach. Praskliny boli objavené napríklad na Dóžecom paláci v Urbine, v ktorom sa nachádzajú diela veľkých umelcov ako boli Tizian, Raffaelo a Piero della Francesca.

Minister vnútra Angelino Alfano už sľúbil pomoc pri obnove postihnutých obcí a vláda premiéra Mattea Renziho na to podľa niektorých informácií vyčlenila 40 miliónov eur. Až pred niekoľkými dňami pritom vláda zverejnila plán investícií v objeme štyroch miliárd eur v regióne, ktorý utrpel vážne škody pri poslednom zemetrasení z 24. augusta, uviedla DPA.

Dnes zostali v oblasti zatvorené školy. V dedine Visso, ktorá je v blízkosti epicentra a leží zhruba 50 kilometrov od Ancony, bolo uzavreté historické centrum. Miestna polícia upozorňuje občanov, aby sa nepribližovali k domom, pretože čelné steny niektorých sa zrútili.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #zemetrasenie