Morský strážca NATO pomôže únii

V boji proti pašerákom ľudí v Stredozemnom mori pomôže Európskej únii Severoatlantická aliancia. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg potvrdil, že do dvoch týždňov sa začne operácia Sea Guardian (Morský strážca).

28.10.2016 07:13
NATO, Jens Stoltenberg Foto:
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ohlásil začiatok operácie Sea Guardian, ktorou aliancia pomôže EÚ v boji s pašerákmi ľudí v Stredozemnom mori.
debata (36)

"Je to ďalší príklad toho, ako EÚ a NATO spolupracujú, aby zvýšili európsku bezpečnosť,“ uviedol Stoltenberg v Bruseli na stretnutí ministrov obrany krajín aliancie. Slovensko na ňom zastupoval šéf rezortu Peter Gajdoš.

Misiu Sea Guardian budú tvoriť lietadlá a lode NATO. Pomôžu už existujúcej operácii Sophia. EÚ ju vytvorila na boj s pašerákmi ľudí, ktorí prevážajú migrantov a utečencov do Európy najmä z Líbye.

NATO misiu EÚ podporí hlavne logisticky a pri pozorovaní a vyhodnocovaní situácie. Lode do operácie Sea Guardian by mali dodať Grécko a Turecko. Tieto krajiny spolu s Talianskom prispejú aj lietadlami.

Na úniovej operácii Sophia sa bude v budúcnosti podieľať aj Slovensko v podobe desaťčlennej rotácie vojenských policajtov. Vybratí príslušníci sa na budúci rok zúčastnia výcviku v Nemecku. NATO bude zatiaľ pokračovať aj vo svojej misii v Egejskom mori zameranej na zníženie počtu migrantov prechádzajúcich z Turecka na grécke ostrovy.

Stoltenberg uviedol, že misia je aj politickou platformou na spoluprácu Ankary a Atén. Turecko sa však vyjadrilo, že operácia už splnila svoj účel, a teda nie je ďalej potrebná. Dlhodobejšia budúcnosť misie NATO v Egejskom mori je tak neistá.

Aliancia sa na stretnutí ministrov venovala aj posilneniu bezpečnosti svojho východného krídla. Má to byť odpoveď na kroky Ruska vrátane anexie Krymu a podpory separatistov na východe Ukrajiny. Na budúci rok v Poľsku, Estónsku, Litve a Lotyšsku rozmiestni štyri prápory. Dokopy to bude asi viac ako štyritisíc vojakov s výbavou od tankov a obrnených transportérov až po drony.

Prápor v Poľsku povedú USA, v Estónsku Británia, v Lotyšsku Kanada a Litve Nemecko. V Pobaltí budú na budúci rok aj vojaci visegrádskej štvorky. Vždy 150 sa ich bude z jednotlivých krajín striedať v trojmesačných intervaloch. V období apríl a až jún budú slovenskí vojaci pôsobiť v Lotyšsku.

"Teším sa na spoluprácu s Lotyšskom, o čom som diskutoval s ministrom obrany,“ povedal v Bruseli Gajdoš. "Hovoril som aj s kanadským ministrom obrany o možnostiach začlenenia našej výcvikovej misie tak, aby mohla participovať v prápornej bojovej skupiny a plniť si plánované úlohy,“ uviedol šéf slovenského rezortu obrany. Gajdoš pripomenul, že Slovensko vyšle do Lotyška jednu mechanizovanú rotu.

Výcviková misia krajín V4 v Pobaltí nebude priamo súčasťou bojových práporov NATO. Nedá sa však vylúčiť, že sa ňou v budúcnosti stane. Okrem posilnenia prítomnosti NATO v Poľsku a baltických krajinách skladajú krajiny aj brigádu, teda okolo štyritisíc vojakov, pre Rumunsko. Prispieť majú Kanada, Nemecko, Holandsko, Poľsko, Turecko, USA a Portugalsko.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #NATO #Jens Stoltenberg #utečenci #pašeráci ľudí #migračná kríza