V Prahe oslavujú výročie vzniku ČSR

Za účasti štvorice najvyšších ústavných činiteľov ČR sa v piatok pri Národnom pamätníku v Prahe na Vítkove konal pietny akt pri príležitosti 98. výročia vzniku prvej Československej republiky.

28.10.2016 16:01
debata (20)

Prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka, predseda Senátu Milan Štěch, predseda Poslaneckej snemovne Jan Hamáček, ale aj pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka a ďalší hostia sa poklonili pamiatke zakladateľov spoločného štátu Čechov a Slovákov, uctili si minútou ticha obete vojen, vypočuli si štátnu hymnu i husitský chorál a sledovali prelet armádnych vrtuľníkov a stíhačiek.

Klaus varoval pred migráciou

O hrozbe rozkladu Európskej únie a nutnosti opäť chrániť a brániť suverénny český štát vo vystúpení hovoril niekdajší prezident ČR Václav Klaus.

Podľa jeho slov predstavuje masová migrácia ohrozenie existencie Európy v podobe, ktorú poznáme a chceme zachovať. „Je vykročením k zmene národnostných, etnických, kultúrnych i hodnotových pomerov na našom kontinente,“ varoval podľa českých médií Klaus. Kritizoval tiež ideológiu multikulturalizmu i chiméru rovnosti, ktorá nahradila niekdajšie ideály z obdobia zrodu Československa či šíriacu sa politickú nekorektnosť.

Na Hradčanskom námestí sa v poludňajších hodinách uskutočnila slávnostná prísaha 840 nováčikov ozbrojených síl, na ktorej sa zúčastnili prezident Miloš Zeman, minister obrany Martin Stropnický i kardinál Dominik Duka.

Nebezpečenstvo terorizmu netreba podľa Zemana podceňovať

Zeman v príhovore vyzdvihol nebezpečenstvo terorizmu a zdôraznil úlohu armády v boji s ním. Toto nebezpečenstvo nemožno podľa najvyššieho českého predstaviteľa podceňovať iba preto, že sa ešte neprejavilo.

Oslavy v tieni škandálu

Štátny sviatok ČR v tomto roku poznamenala kauza neudelenia štátneho vyznamenania Jiřímu Bradymu, ktorá údajne súvisí so stretnutím jeho synovca, ministra kultúry Daniela Hermana, s tibetským duchovným vodcom dalajlámom.

Niektorí kritici Hradu sa preto rozhodli nezúčastniť sa na tradičnom vrchole osláv, ktorým je slávnostné udeľovanie štátnych vyznamenaní v sídle hlavy štátu, a uprednostnia viaceré alternatívne akcie. Jednou z nich sú oslavy na Staromestskom námestí, na ktorých by popoludní nemali chýbať ani viacerí politici.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #vznik ČSR