Taliansko zasiahlo ďalšie silné zemetrasenie, hlásia desiatky zranených

Stred Talianska v nedeľu postihlo ďalšie silné zemetrasenie. Podľa talianskeho Geologického a vulkanologického ústavu malo silu 6,1 stupňa a jeho ohnisko sa nachádzalo v hĺbke desiatich kilometrov.

30.10.2016 09:05
Taliansko, zemetrasenie Foto:
Poškodená budova kostola v Norcii po zemetrasení.
debata (18)
Otrasy, ktoré oblasť zasiahli v 07:40 SEČ, boli cítiť v širokej oblasti od Bolzana po Neapol, informujú talianske médiá. Rozsah škôd je značný, v mnohých mestách a obciach sa zrútili budovy, vrátane kostolov. Úrad civilnej ochrany uviedol, že zatiaľ nie sú hlásené žiadne obete na životoch, len niekoľko desiatok zranených. Prvé údaje o otrasoch sa výrazne rozchádzali. Americká geologická služba USGS prvý údaj o sile zemetrasenia stanovila na 7,1 stupňa, ale vzápätí intenzitu znížila na 6,6 stupňa. Európska seizmologická agentúra EMSC namerala 6,7 ​​stupňa.

Epicentrum bolo podľa USGS vo vzdialenosti približne 68 kilometrov juhovýchodne od Perugie. Otrasy vyvolali medzi obyvateľmi paniku, vydesení ľudia vybiehali do ulíc. Podľa agentúry ANSA boli záchvevy citeľné okrem iného v Ancone a vo Florencii, najmä vo vyšších poschodiach budov.

Na niektorých miestach bolo prerušené telefonické spojenie. V Ríme úrady z preventívnych dôvodov zastavili prevádzku na dvoch centrálnych linkách podzemnej dráhy.

Predstaviteľ regionálnej civilnej ochrany Cesare SPUR oznámil, že z niekoľkých miest a obcí prichádzajú správy o zrútených budovách. V historickom mestečku Norcia, ktoré sa nachádza v blízkosti epicentra nových otrasov, sa zrútili dva kostoly, vrátane katedrály svätého Benedikta, uviedla ANSA.

Starosta dediny Arquata Aleandro Petrucci povedal, že celá obec je po zemetrasení zničená. „Arquata už neexistuje, všetko spadlo,“ citovali ho médiá. Táto dedina utrpela vážne škody už pri zemetrasení z 24. augusta.

Podobne je na tom obec Ussita, ktorú už zdevastovali stredajšie otrasy. „Je to katastrofa, katastrofa!“ povedal agentúre ANSA starosta Marco Rinaldi. „Spal som v aute a videl som peklo,“ dodal. Otrasy sú zrejme ďalšími následnými záchvevmi po zemetrasení, ktoré zasiahlo centrálnu oblasť Talianska v stredu. Spôsobilo rozsiahle materiálne škody, jeden človek pri ňom zomrel a niekoľko tisíc ľudí odvtedy žije v provizórnom ubytovaní. Mnoho ľudí prespáva podobne ako Rinaldi vo svojich automobiloch.

Predchádzajúca augustová katastrofa si v rovnakom regióne vyžiadala životy asi 300 ľudí.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #zemetrasenie