V Moldavsku boduje favorit Moskvy

Prezidentské voľby v Moldavsku pôjdu v novembri do druhého kola po tom, ako v nedeľňajších voľbách iba tesne nezískal potrebnú nadpolovičnú väčšinu proruský socialista Igor Dodon.

02.11.2016 09:20
Moldavsko, Igor Dodon Foto:
Proruský socialista Igor Dodon sa zatiaľ nestal moldavským prezidentom.
debata (8)

Proruský politik je po prvom kole volieb už jednou nohou v moldavskom prezidentskom paláci. A najchudobnejšia z pridružených krajín Európskej únie má najvyšší čas zvážiť, čo ju čaká, keď sa nestane malý zázrak, ktorý by Igora Dodona na ceste k moci zastavil.

Pravdepodobnosť, že by ho prozápadná Maja Sanduová vo finále volieb v druhú novembrovú nedeľu dokázala poraziť, podľa Pavla Ivana, analytika bruselského think-tanku European Policy Centre, je len veľmi malá. „Už v prvom kole získal vyše 48 percent hlasov, takže na prekonanie 50 percent mu veľa nechýba. Navyše ďalší proruský kandidát Dumitru Ciubasenco, tretí najúspešnejší, dostal šesť percent hlasov a väčšina jeho voličov bude v druhom kole hlasovať za Dodona,“ hovorí Ivan pre Pravdu. Sanduová, ktorú v uplynulú nedeľu podporilo 38 percent voličov, môže vývoj zvrátiť len v prípade, ak výrazne vzrastie volebná účasť. Tá bola v prvom kole iba 48-percentná, pričom hlasovanie ignorovali predovšetkým prozápadní stredopravicoví voliči, sklamaní z korupcie a neschopnosti doterajšej vládnucej garnitúry. 

Niekdajšia ministerka školstva Sanduová má podľa Florenta Parmentiera, riaditeľa projektu EurAsia Prospective, povesť čestnej politickej líderky, jej nová mimoparlamentná strana sa neskompromitovala v škandáloch z posledných rokov. Napriek tomu pre ňu nebude jednoduché prebudiť z apatie stúpencov európskej integrácie. „Zásadnou otázkou je, či bude schopná zmobilizovať mládež a nerozhodnutých,“ nazdáva sa Parmentier.

Víťazstvo Dodona by bolo jednoznačne aj víťazstvom Ruska, tvrdí analytik Ivan. „Sám Dodon vyhlásil, že keď zvíťazí, povedie Moldavsko rovnako, ako Putin vedie Rusko. Ako prezident sa bude pokúšať presadzovať postoje blízke Rusku, ako je federalizácia vzťahov Kišiňova so separatistickým promoskovským Podnesterskom a prehodnotenie, či dokonca zrušenie asociačnej dohody s EÚ,“ predpovedá analytik bruselského think-tanku. 

Pravda, obmedzené právomoci hlavy štátu Dodonovi neumožnia naplniť jeho ciele, kým bude pri moci súčasná proeurópska koalícia, pripúšťa Ivan. „Dodon však jasne vyhlásil, že sa pokúsi presadiť vypísanie predčasných parlamentných volieb. Jeho socialistická strana má už teraz najväčšie zastúpenie v zákonodarnom zbore a v predčasných voľbách by mohla získať ešte viac hlasov,“ dodáva analytik.

Experti si však nie sú istí, či sa Dodon v prípade víťazstva naozaj bude snažiť vypovedať asociačnú dohodu s Európskou úniou, ako to v kampani sľuboval. „Rozpočet chudobnej krajiny je závislý od finančných prostriedkov, ktoré Moldavsku poskytujú EÚ a medzinárodní darcovia. Najmä v čase, keď Rusko čelí vážnym ekonomickým problémom a Moldavsku môže ponúknuť len malé materiálne výhody,“ nazdáva sa Johan Engvall, analytik švédskeho inštitútu pre medzinárodné záležitosti. „Namiesto toho nie je vylúčené, že sa začnú nejaké nové vyjednávania, ktoré by umožnili vyťažiť výhody aj od EÚ, aj od Ruska,“ dodáva pre Pravdu Engvall.

(Pôvodnú správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.)

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Moldavsko #Igor Dodon