Putin krotí generálov: Čo ste sa zbláznili?

Ruský prezident Vladimir Putin nie vždy súhlasí s generalitou. Na rokovaní pred niekoľkými dňami napríklad jeden z prítomných schvaľoval nebezpečné priblíženie sa ruského vojenského lietadla k americkému stroju nad Sýriou.

31.10.2016 10:00
rudskoj Foto: ,
Šéf hlavného operačného velenia ruského generálneho štábu Sergej Rudskoj požiadal prezidenta Vladimira Putina o obnovenie leteckých útokov proti ozbrojencom v sýrskom Aleppe.
debata (208)

„Zaslúžia si to,“ cituje agentúra Bloomberg slová armádneho predstaviteľa tlmočené pod podmienkou anonymity jedným diplomatom. „Čo ste sa zbláznili!“ vzápätí ho tvrdo „uzemnil“ Putin.

„Prezident tak dal jasne najavo, že nie je stúpencom radikálnych krokov a usiluje sa o názorovú vyváženosť vo svojom okolí,“ citujú noviny Moskovskij komsomolec Fedora Lukianova, predsedu mimovládnej Rady pre zahraničnú a obrannú politiku.

Nesúhlas s generálmi dal najnovšie Putin najavo aj koncom týždňa, keď odmietol opätovne začať bombardovať pozície islamských radikálov vo východnej časti sýrskeho mesta Aleppo, kde sa podľa niektorých zdrojov stále nachádza okolo 250-tisíc civilistov.

„Predstavitelia armády sa obrátili na Vladimira Putina, ako vrchného veliteľa, so žiadosťou obnoviť letecké útoky proti ozbrojencom v sýrskom meste Aleppo,“ informoval ešte v piatok Sergej Rudskoj, šéf hlavného operačného velenia generálneho štábu citovaný aj portálom Newsru.

Generalita sa pritom opierala o pokračujúci nárast civilných obetí a zvýšenú aktivitu teroristov v snahe prelomiť obkľúčenie. Podľa AP spoločne s tzv. umiernenou sýrskou opozíciou.

„Prezident poskytol ešte jednu šancu,“ komentoval postoj Putina jeho hovorca Dmitrij Peskov s tým, že podľa najvyššieho veliteľa armády „nie je v súčasnosti vhodné obnovenie leteckých útokov“. Podľa Peskova sa tak prezident rozhodol v Aleppe predĺžiť humanitárnu prestávku s cieľom umožniť vyviezť z obkľúčenia zranených a poskytnúť možnosť teroristom, aby sa stiahli z mesta a odovzdali zbrane.

„V neposlednom rade dal tak aj možnosť USA realizovať ich záväzok oddeliť v meste tzv. umiernenú opozíciu od teroristov,“ dodal hovorca Kremľa.

Podľa tvrdenia Moskvy i Damasku ruské a sýrske letectvo od 18. októbra od 10. h zastavilo lety nad desaťkilometrovou oblasťou okolo Aleppa. Napriek tomu pokračujú obvinenia zo strany koalície vedenej Washingtonom z útokov na Aleppo a zabíjania civilistov.

V čase, keď prezident Putin „krotí“ generalitu, čelia Rusi aj Sýrčania konkrétne obvineniu, podľa ktorého minulý pondelok bombardovali školu v dedinke Hás v provincii Aleppo, pri ktorom zahynulo 22 žiakov a šesť učiteľov.

O dva dni sa terčom útoku stala škola priamo v Aleppe. Agentúra AFP dokonca zverejnila fotografiu, na ktorej je obrovská diera v stene triedy, a objavil sa aj krátky videozáznam.

„Nie sme si istí v tom, aké to bolo lietadlo, ale máme informácie, podľa ktorých ide o sýrske alebo ruské (lietadlo)“, cituje agentúra Interfax Johna Kirbybo, hovorcu ministerstva zahraničia USA, v súvislosti s útokom na školu v dedinke Hás.

Igor Konašenkov, hovorca ruského ministerstva obrany, pre agentúru RIA Novosti spochybnil spomínaný videozáznam. Ako zdôraznil, odborníci po dôkladnej analýze dospeli k záveru, že filmové „svedectvo“ sa skladá z viac ako desiatich záberov urobených každý v inom čase a s použitím rozdielnej expozície.

V noci na sobotu požiadala BR OSN o dôkladné vyšetrenie útokov na sýrske školské objekty. Okrem ostrého odsúdenia vyzvala bojujúce strany na dodržiavanie záväzkov vyplývajúcich z medzinárodného humanitárneho prá­va.

„Je potrebné rozlišovať medzi civilistami a aktérmi bojových operácií,“ konštatuje sa v písomnom stanovisku s tým, že na jednej strane zodpovednosť za bezpečnosť sýrskeho obyvateľstva leží na pleciach sýrskej vládnej moci a na druhej strane v nepriamej narážke na islamských teroristov „je neprípustné využívať civilistov ako živé štíty“.

© Autorské práva vyhradené

208 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Vladimir Putin