Iracké sily prenikli do Mósulu, čakajú ich boje v uliciach

Iracká armáda v utorok oznámila, že približne dva týždne po začiatku ofenzívy na Mósul, baštu džihádistickej skupiny Islamský štát (IS), po prvý raz prenikla na územie samotného mesta. Elitné jednotky sa dostali na hranicu mesta a prekročili ju, uviedol šéf protiteroristických jednotiek Tálib Šaghatí pre štátnu televíziu al-Irákija.

01.11.2016 17:23
Irak, Mosul Foto: ,
Iracké sily počas útoku na Mosul.
debata (19)

„Znamená to, že sme začali skutočné oslobodzovanie Mósulu,“ citovala ho agentúra DPA. Prvé správy o preniknutí cez hranicu mesta sa objavili už v pondelok, armáda ich však neskôr poprela. Podľa OSN chce IS ofenzívu zastaviť tak, že využíva tisíce civilistov ako ľudské štíty.

Iracké elitné jednotky okrem toho obsadili štvrť Gogdžali na východnom okraji Mósulu a budovu štátnej televízie priamo na hranici mesta, oznámila armáda s tým, že ofenzíva pokračuje. Kurdská televízia Rudaw informovala o prudkých bojoch v Gogdžali.

Napriek postupu vládnych síl na okraj Mósulu by boj o poslednú baštu IS v Iraku mohol trvať ešte týždne alebo mesiace. Džihádisti sa bránia aj samovražednými atentátnikmi a ostreľovačmi, okrem toho vyhĺbili sústavu tunelov, v ktorých sa môžu bezpečne pohybovať. Útočiacim silám tak hrozia krvavé boje v uliciach rozľahlej severoirackej metropoly.

Americká armáda dnes uviedla, že bojovníci IS sa už nemôžu voľne pohybovať vo väčšom počte a vo veľkých kolónach medzi Mósulom a svojou sýrskou baštou Rakkou. Na miestach, kde sa zhromaždia, na nich „zaútočíme a zabijeme ich“, povedal novinárom armádny hovorca John Dorrian.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Mósul #Islamský štát