Krejčíř drží protestnú hladovku pre podmienky vo väzení v JAR

Čech Radovan Krejčíř začal hladovku na protest proti podmienkam v juhoafrickom väzení s maximálnou ostrahou, kam bol nedávno prevezený kvôli údajných plánom na ďalší pokus o útek.

03.11.2016 10:39
debata (2)

Uviedol to podľa serveru iol.co.za v stredu jeho právnik na súde počas procesu, v ktorom je Krejčíř obžalovaný z účasti na vražde Libanonca Sama Issy.

Krejčíř sa podľa právnika Franka Cohena tiež plánuje obrátiť na súd vyššieho stupňa so žiadosťou o zlepšenie podmienok vo väznici v Pretórii.

Na súde Cohen podľa iol.co.za opísal, že dozorcovia na Krejčířa dohliadajú, aj keď spí alebo ide na toaletu. Svojim príbuzným vraj nesmie telefonovať v češtine. Cohen sa tiež sťažoval na to, že kvôli veľmi prísnej stáži sa nemohol so svojím klientom dostatočne poradiť. Nemohol priniesť ani odniesť príslušnú dokumentáciu.

Český občan, ktorý v JAR čelí stíhaniu v asi šiestich kriminálnych kauzách a v jednej bol uznaný vinným a odsúdený na 35 rokov, tak na protest od pondelka nejedol. „To nie je stíhanie, ale perzekúcia,“ uviedol Cohen.

Vyšetrovatelia sa dozvedeli o ďalšom plánovanom pokuse o oslobodenie Krejčířa údajne s pomocou najatých žoldnierov a bývalých príslušníkov armády. Krejčíř bol potom prevezený do inej väznice v Pretórii, ktorá má oddelenie pre zvlášť rizikové osoby. Súdne STÁNÍ s českým občanom má teraz novo strážiť aj juhoafrická protiteroristická jednotka.

V Českej republike bol Krejčíř právoplatne odsúdený za podvody s akciami Teplárne Otrokovice, vytunelovanie firmy Technology Leasing a daňový únik firmy M5, za čo dostal súhrnný trest 10,5 roka väzenia. V prípade tunelovania firmy Čepro ho český súd poslal neprávoplatne za mreže na 15 rokov, okrem iného za prípravu vraždy colníka.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #JAR #hladovka #Radovan Krejčíř