Moskva žiada od USA vysvetlenie údajných hackerských útokov

Moskva žiada od Spojených štátov objasnenie v súvislosti s údajným preniknutím hackerov do dôležitých infraštruktúrnych sietí v Rusku. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov však v dnešnom vyjadrení zdôraznil, že Rusko je pripravené odraziť akýkoľvek útok, informovala agentúra DPA.

05.11.2016 15:25
debata (70)

Americká televízia NBC predtým uviedla, že americká armáda by mohla kedykoľvek začať kybernetické útoky, ak by sa Moskva pokúsila narušiť utorkové (8.11.) prezidentské voľby v USA. Americkí „vojenskí hackeri“ podľa zdrojov správy prenikli do ruskej elektrickej a telekomunikačnej siete, ako aj do riadiaceho systému Kremľa. Správa sa však odvoláva na expertov, nie predstaviteľov vlá­dy.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí žiada oficiálne popretie od amerických úradov na úrovni siahajúcej až po Biely dom, píše DPA. „Ak oficiálna reakcia vedenia USA nepríde, znamená to, že v USA existuje štátny kybernetický terorizmus,“ citovala agentúra hovorkyňu rezortu.

Americké bezpečnostné úrady pripisujú hackerom spojeným s ruskými tajnými službami zodpovednosť za viacero útokov počas predvolebnej kampane v USA, okrem iného na počítačové siete Demokratickej strany. Hacker s prezývkou Guccifer 2.0 sa v piatok vyhrážal, že americké voľby budú sledované „zvnútra siete Federálnej volebnej komisie“ (FEC). Americkí experti spájajú aj tohto hackera s Moskvou.

70 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #hackerský útok