Americké voľby bude sprevádzať veľké množstvo referend

Okrem volieb hlavy štátu, všetkých poslancov Snemovne reprezentantov, tretiny Senátu a 12 guvernérov budú v utorok Američania hlasovať aj v miestnych referendách.

07.11.2016 11:33
debata (4)

Zatiaľ čo niektoré z nich sú dôležité a vyvolávajú pozornosť celej krajiny, iná sú rýdzo lokálne. V Arkansase budú voliči rozhodovať o lekárskom využívaní marihuany. V prípade súhlasu by išlo o prvý štát na konzervatívnom juhu USA, ktorý by užívanie konope v medicíne povolil. Vlani podobný návrh neprešiel tesnou väčšinou 30 000 z 1,3 m­ilióna odovzdaných hlasov.

V Kalifornii, tradičnej bašte demokratov, sa budú môcť voliči vysloviť dokonca k sedemnástich otázkam. Je medzi nimi napríklad návrh legalizovať užívanie marihuany alebo uložiť hercom prosperujúceho pornopriemyslu, aby vo filmoch povinne používali kondómy. Hlasovať tiež voliči budú o zrušení trestu smrti. Voliči v Nebraske budú naopak rozhodovať o jeho návrate do trestného zákonníka, v Oklahome o jeho zachovaní v trestnom kódexe.

O legalizácii marihuany pre osoby staršie ako 21 rokov budú rozhodovať voliči v Massachusetts. Užívanie konope na lekárske účely sa dostalo do referenda v Montane a Severnej Karolíne, v Nevade sa bude rovnako ako v Kalifornii hlasovať o legalizácii marihuany na „rekreačné“ účely.

V Colorade bude hlasujúcim predložený návrh na eutanáziu. Referendum v Minnesote rozhodne o tom, či poslanci miestneho parlamentu budú ako doteraz sami rozhodovať o svojich platoch, alebo či výšku ich príjmov stanovuje nezávislá komisia.

V hlavnom meste budú hlasujúci rozhodovať o tom, či sa Washington stane 51. štátom USA. Doteraz má metropola historický status federálneho dištriktu Columbia. Návrh bude najskôr v referende schválený. Kongresom, ktorý sa k nemu musí vysloviť, ale pravdepodobne pre odpor republikánov neprejde.

V New Jersey a v štáte Rhode Island sa referendum vysloví k návrhu na rozšírené vydávanie licencií pre prevádzkovanie hazardných hier v kasínach. V štáte Washington referendum rozhodne o zvýšení minimálnej mzdy na 13,5 dolára za hodinu a o daniach za spaľovanie fosílnych palív.

Výsledok referend je podľa dostupných informácií pre exekutívu daného štátu záväzný, aj keď v USA existuje aj formát nezáväzného či „poradného“ referenda. Vypísanie referenda je väčšinou podmienené zhromaždením presného počtu podpisov.

4 debata chyba