Saakašvili chce založiť novú politickú stranu na Ukrajine

Bývalý gruzínsky prezident a Odeský gubernátor Michail Saakašvili vytvorí novú politickú stranu a bude usilovať o vypísanie predčasných parlamentných volieb na Ukrajine. Politik, ktorý v pondelok zo svojej gubernátorskej funkcie odstúpil, to v piatok vyhlásil na tlačovej konferencii v Kyjeve.

11.11.2016 14:58
Michail Saakašvili Foto:
Michail Saakašvili chce vytvoriť novú politickú stranu na Ukrajine.
debata (46)

„Vytvoríme novú, široko založenú politickú silu,“ konštatoval Saakašvili. Cieľom strany bude podľa neho výmena politickej elity na Ukrajine a usporiadanie predčasných parlamentných volieb. Riadne voľby sú v krajine naplánované na rok 2019.

Saakašvili stál v rokoch 2004–2013 na čele Gruzínska a preslávil sa úspešným presadzovaním protikorupčného programu. Po odchode z funkcie mu prezident Petro Porošenko vlani v máji ponúkol úrad gubernátora významnej Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny.

Saakašvili ale od začiatku pôsobenia na Ukrajine poukazoval na nečinnosť kyjevských úradov v boji s úplatkárstvom, ktoré podľa neho siaha do najvyšších poschodí ukrajinskej politiky. V čoraz väčšej miere začal zo zodpovednosti za neuspokojivý stav obviňovať priamo Porošenka.

V pondelok pri oznámení rezignácie vyhlásil, že Porošenko podporuje v Odese „kriminálny klan vrahov“ a ďalšie „klany korupčníkov“. Odeská oblasť vraj Kyjev vydáva nepriateľom Ukrajiny. Dobré slovo Saakašvili pre prezidenta nenašiel ani v piatok. „Porošenko mal možnosť využiť mojich služieb pri zavádzaní reforiem v prospech krajiny. Teraz ale chcem prospieť Ukrajine bez jeho pomoci,“ povedal novinárom.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #parlamentné voľby #Ukrajina #Michail Saakašvili