Moskva dúfa, že Trump zmierni tlak NATO na Rusko

Novozvolený prezident USA Donald Trump by mohol presvedčiť Severoatlantickú alianciu, aby stiahla svoje jednotky od hraníc s Ruskom. Americkým novinárom to v piatok v New Yorku povedal kremeľský hovorca Dmitrij Peskov. Prospelo by to podľa neho uvoľneniu napätia v Európe.

12.11.2016 09:31
Dmitrij Peskov, hovorca Foto: ,
Putinov hovorca Dmitrij Peskov.
debata (114)

Republikánsky prezident by „mohol presvedčiť NATO, aby spomalilo svoje rozširovanie alebo aby stiahlo svoje sily od hraníc s Ruskom,“ konštatoval hovorca prezidenta Vladimira Putina. Zatiaľ Moskva sleduje, ako aliancia posilňuje a k ruským hraniciam sa posúva stále bližšie.

Trump v piatkovom rozhovore pre denník The Wall Street Journal povedal, že sa s Putinom čoskoro telefonicky spojí. Budúci prezident dostal po svojom zvolení od prezidenta Putina „krásny list“. Peskov v New Yorku vyhlásil, že Putin s žiadnym kontaktom do Trumpovej inaugurácie plánovanej na január budúceho roku nepočíta. Partnerom kremeľského šéfa je stále Barack Obama, povedal hovorca.

Trump sa o vzťahoch s Ruskom niekoľkokrát počas volebnej kampane zmienil. Putina pochválil ako schopného politika a Rusko označil za žiaduceho spojenca v boji proti Islamskému štátu. Ústretové Trumpove poznámky vyvolali kritiku demokratického tábora protikandidátky Hillary Clintonovej.

114 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Donald Trump