Neznámy útočník postrelil v USA demonštranta proti Trumpovi

V oregonskom Portlande v noci na sobotu neznámy útočník postrelil demonštranta pri protestoch proti zvoleniu Donalda Trumpa za prezidenta. Útok sa stal na moste v centre mesta, polícia miesto vypratala a po páchateľovi pátra. Protesty a zhromaždenia proti zvoleniu Donalda Trumpa sa konali aj v ďalších amerických mestách, ďalšie akcie sú naplánované na sobotu.

12.11.2016 11:08
Oregon, protest, demonštrácia, protest proti... Foto:
Protesty proti Trumpovi sa v amerických mestách stupňujú.
debata (62)

Podľa serveru OregonLive na most dorazil automobil s niekoľkými mužmi v okamihu, keď po ňom kráčal dav demonštrantov. Cestujúci z auta vystúpili, jeden z nich najprv vystrelil do vzduchu, a potom svojou zbraňou zasiahol dolnú polovicu tela jedného z demonštrantov. Polícia zatiaľ túto verziu udalostí nepotvrdila a snaží sa nájsť očitých svedkov.

Portland bol v piatok rovnako ako v minulých dňoch centrom protestov proti Trumpovi, s ktorého zvolením sa mnoho Američanov odmieta zmieriť. Aj v meste na západe USA policajti proti demonštrantom použili slzný plyn a ohlušujúce granáty. Stovky ľudí na policajtov hádzali petardy, demonštranti maľovali protestné heslá na okolité budovy.

Asi 1 200 ľudí sa v piatok večer zhromaždilo na Washingtonovom námestí v New Yorku, kde vyzývali k obrane ľudských práv a slobôd. Podľa organizátorov sa niekoľko tisíc ľudí zišlo tiež v centre Bostonu. Akcia nebola označená za protest, ale zhromaždenie na podporu lásky a mieru. V Miami a Atlante večerné pochody narušili dopravu. V štáte Tennessee študenti Vanderbiltovej univerzity spievali piesne za ľudské práva a tiež ich pochod dočasne zablokoval premávku.

Na niektorých akciách demonštranti niesli podobizne Trumpovej demokratickej súperky Hillary Clintonovej, ale aj vlajky Mexika, ktorého obyvateľov Trump v kampani opakovane urážal. Na ochranu pred prúdom mexických utečencov sľuboval Trump vystavať na hranici múr. „Žiadnu nenávisť! Žiadny strach! Imigranti sú tu vítaní!“ písalo sa na niektorých transparentoch.

Trump v piatok demonštrantov rezolútne odsúdil. „Teraz profesionálni protestujúci, podnecovaní médiami, protestujú. Veľmi neférové!“ napísal na twitteri. Za niekoľko hodín úplne obrátil.

„Páči sa mi, s akou vášňou títo ľudia sledujú dianie v našej úžasnej krajine. Všetci sa spojíme a budeme hrdí,“ uviedol. Podľa agentúry Reuters Trumpove tweety zdôrazňujú rozpory, ktoré sprevádzali jeho predvolebnú kampaň a vyvolávali otázky o jeho vodcovských schopnostiach.

Ešte väčšie protesty sú údajne chystané na sobotu. Niekoľko rôznych skupín plánuje demonštrovať v Chicagu, ďalšie akcie sa majú uskutočniť napríklad v New Yorku, Las Vegas či Los Angeles.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #americké prezidentské voľby