Nový Zéland zasiahli dve silné zemetrasenia

Mimoriadne silné zemetrasenie v nedeľu zaznamenala americká geologická služba USGS asi 90 kilometrov severovýchodne od novozélandského mesta Christchurch. Otrasy dosiahli silu 7,8 stupňa Richterovej stupnice. V pondelok nasledovalo ďalšie zemetrasenie.

13.11.2016 12:40 , aktualizované: 14.11.2016 07:25
Nový zéland, zemetrasenie, zničená cesta, Foto: ,
Podľa dostupných informácií si zemetrasenie nevyžiadalo obete na životoch. Spôsobilo však materiálne škody, ktorých rozsah zatiaľ nie je presne známy.
debata (10)

Nové silné zemetrasenie s magnitúdou 6,2 zasiahlo v pondelok Južný ostrov Nového Zélandu. Došlo k nemu niekoľko hodín po tom, ako si silnejšie zemetrasenie vyžiadalo dve obete na životoch a spôsobilo škody na budovách a infraštruktúre na východnom pobreží Južného ostrova.

Najnovšie otrasy, ktorých magnitúda bola pôvodne stanovená na 6,8, nastali popoludní miestneho času v hĺbke desať kilometrov a približne 120 kilometrov severovýchodne od mesta Christchurch, vyplýva z údajov americkej geologickej služby USGS.

Nedeľnajšie zemetrasenie bolo podľa USGS plytké, ohnisko otrasov ležalo len asi desať kilometrov pod zemou. Otrasy cítili po celej krajine od Aucklandu na severe krajiny až po Dunedin na juhu, zaznamenali ich po polnoci z nedele na pondelok miestneho času (v nedeľu po poludní SEČ).

Novozélandská civilná obrana odporučila občanom žijúcim na východnom pobreží, aby sa kvôli hrozbe prívalovej vlny cunami uchýlili do vyššie položených miest alebo do vnútrozemia. Tichomorské varovné stredisko oznámilo, že väčšie prívalové vlny sa neočakávajú, prvé vysoké vlny však na pobrežie Južného ostrova už dorazili.

Podľa očitých svedkov je v mieste najsilnejších otrasov poškodené alebo zničené diaľkové elektrické vedenie a telefónne linky. Nefungujú linky tiesňového volania, vypadáva internet. Otrasy trvali niekoľko minút a nasledovala po nich behom hodiny ešte séria ďalších dotrasov o sile viac ako šesť stupňov. Na sociálnych sieťach sa objavujú snímky poškodených interiérov a zničených domov.

Správy o škodách, zranených osobách či hrozbe prívalovej vlny zatiaľ nie sú k dispozícii. Nový Zéland leží v oblasti takzvaného Ohnivého kruhu v Tichom oceáne, zemetrasenia sú tu časté. Zatiaľ posledné o sile 7,1 stupňa zasiahlo ostrovy začiatkom septembra. Takmer 400-tisícový Christchurch zasiahlo silné zemetrasenie aj tento rok vo februári, niekoľko ľudí sa zranilo.

Veľká katastrofa zasiahla Christchurch vo februári 2011. Otrasy o sile 6,3 stupňa vtedy zabili 183 ľudí a zrovnali so zemou veľkú časť mesta vrátane katedrály. Následky sú v meste viditeľné dodnes.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #Nový Zéland