Bulharským prezidentom sa stal Rumen Radev, premiér Borisov odstúpil

Opozičný kandidát Rumen Radev sa stal jasným víťazom nedeľňajšieho druhého kola prezidentských volieb v Bulharsku. Za nestraníka podporeného socialistami hlasovalo 59,08 percenta zúčastnených voličov, jeho súperka z vládnucej strany GERB Cecka Cačevová dostala len 36,34 percenta hlasov, oznámila v noci z piatka na pondelok ústredná volebná komisia.

13.11.2016 21:58 , aktualizované: 14.11.2016 11:23
Bulharsko, Rumen Radev Foto:
Novým prezidentom Bulharska sa stal Rumen Radev.
debata (95)

Oficiálne konečné výsledky by mali vyhlásiť najneskôr do utorkového večera. Bývalý veliteľ bulharských vzdušných síl, generál v zálohe Radev by sa mal ujať funkcie prezidenta 22. januára 2017, píše agentúra DPA.

Radev je považovaný za politika, ktorý si praje užšie vzťahy Bulharska s Ruskom. Na tlačovej konferencii pred týždňom však pred novinármi odmietol tvrdenia o tom, že spochybňuje členstvo svojej krajiny v NATO či EÚ. Radev počas kampane opakovane povedal, že by dodržal záväzky Bulharska v EÚ, vyzýval však na zrušenie sankcií voči Rusku a argumentoval, že „byť proeurópsky neznamená byť protiruský“.

Po oznámení výsledkov abdikoval premiér Bojko Borisov odstúpil z funkcie, čím reagoval na výsledky druhého kola prezidentských volieb, v ktorom v nedeľu jasne zvíťazil opozičný kandidát Rumen Radev. Kandidátka vládnucej strany GERB Cecka Cačevová za ním zaostala o vyše 20 percent.

Premiér Borisov vopred avizoval, že v prípade porážky kandidátky vládnucej strany sa vzdá svojej funkcie, čo aj napokon urobil. Svoju demisiu predložil v pondelok bulharskému parlamentu, informovala agentúra DPA.

Borisov bude vykonávať funkciu dočasného predsedu vlády až do nástupu nového kabinetu. Ešte pred voľbami uviedol, že v prípade svojej demisie nebude ašpirovať na vedenie novej koalície. Zatiaľ nie je jasné, či sa vládu pokúsia za súčasných pomerov zostaviť opoziční socialisti, alebo či budú presadzovať predčasné voľby.

95 debata chyba
Viac na túto tému: #Bulharsko #prezidentské voľby #Rumen Radev