Mayová sa pokúsi o dobré vzťahy s Trumpom bez Faragea

Britská premiérka Theresa Mayová sa pokúsi o plodné a silné pracovné vzťahy s novozvoleným americkým prezidentom Donaldom Trumpom, s ktorým už nadviazala príslušné kontakty.

14.11.2016 13:38
debata (3)

V pondelok to podľa agentúry Reuters oznámil jej úrad, ktorý tak naznačil, že diplomatickú pomoc niekdajšieho šéfa protieurópskej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigela Farage premiérka nevyužije.

„Už sme si so zvoleným prezidentom a jeho tímom ustanovili komunikačné kanály. Naši diplomati na týchto kontaktoch pracujú od predvolebného obdobia,“ uviedla hovorkyňa Mayovia na otázku, či by britská vláda ocenila Farageove rady. Dodala, že terajšie väzby na Trumpov štáb fungujú dobre.

Farage v sobotu Trumpa, ktorého v kampani podporoval, v New Yorku navštívil, čím sa stal prvým britským politikom, ktorý tak urobil. Stanici BBC v tejto súvislosti povedal, že je ochotný pomôcť premiérke Mayovia nájsť cestu k Trumpovi. Jeden z predstaviteľov UKIP navrhol, že by sa Farage mohol stať budúcim britským veľvyslancom v Spojených štátoch.

Mayová po prezidentských voľbách Trumpovi telefonicky zablahoželala a ten ju na oplátku pozval na skorú návštevu USA. Obaja politici sa tiež zhodli, že vzťahy medzi Washingtonom a Londýnom sú výnimočné a že také musia ostať aj naďalej.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Theresa Mayová