Opozícia chce odvolať prezidenta Hollanda

Odvolať francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda sa pokúsia pravicoví opoziční poslanci. Hlava štátu podľa nich vyzradila novinárom utajované bezpečnostné informácie, ktoré sa objavili v nedávno vydanej knihe.

14.11.2016 14:27
debata (13)

Opozícia však vo svojom úsilí takmer iste neuspeje, nemá totiž dosť hlasov a proces odvolania je zložitý, upozornili francúzsky denník Libération a týždenník L'Express.

Desiatky zákonodarcov už zaslalo vláde podnet na zosadenie socialistu Hollanda. Prezident „vážne porušil bezpečnostné utajenia,“ povedal podľa BBC iniciátor snáh o odvolanie Pierre Lellouche z Republikánov, ktorý bol štátnym tajomníkom pre európske záležitosti a predsedom Parlamentného zhromaždenia NATO.

V budúcom roku už ale krajinu čakajú nové prezidentské voľby. Nepopulárny Hollande stále neoznámil, či bude znova kandidovať.

Kritiku opozície, ale aj verejnosti vyvolala kniha s príznačným názvom Prezident by toto hovoriť nemal. Ide o súbor 60 Hollandových rozhovorov s dvoma novinármi zozbieraných počas posledných piatich rokov.

Hollande podľa BBC okrem iného priznal, že osobne nariadil zavraždenie štyroch „nepriateľov štátu“, zrejme radikálov na Blízkom východe. Hovoril tiež o „príliš veľa“ prisťahovalcoch a „problémoch“ s islamom. Súdy sú podľa neho plné „zbabelcov“ a intelektuáli „neprejavujú veľký záujem o ideu Francúzska“.

Svojho predchodcu a rivala Nicolasa Sarkozyho označil Hollande za „mini de Gaulla“ a „zajačika Duracell“. Ľavicoví rebeli sú podľa socialistického prezidenta „dav idiotov“ a Zelení „cynická osina v zadku“.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Francois Hollande