Nemecký šéf diplomacie sa v Ankare nesúhlasne vyjadril o zatýkaní

Nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier počas návštevy Turecka odsúdil júlový pokus o štátny prevrat a vyjadril znepokojenie nad následným hromadným zatýkaním a zatváraním médií. Jeho turecký náprotivok Mevlut Cavusoglu na spoločnej tlačovej konferencii potom okrem iného uviedol, že Ankara už má dosť "povýšeneckej" pozície EÚ pri rokovaniach o pripojení Turecka k únii.

15.11.2016 12:27
Frank-Walter Steinmeier Foto:
Nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier.
debata (12)

Steinmeierova návšteva bola prvá od nevydareného puču. Zatiaľ nie je jasné, či sa minister stretne aj s opozíciou.

Steinmeier dodal, že Nemecko chce zlepšiť vzťahy s Tureckom, ktoré je kľúčové v snahe únie zadržiavať vlnu utečencov z Blízkeho východu. Je tiež proti prerušeniu rozhovorov o vstupe Turecka do EÚ.

Šéf nemeckej diplomacie podľa agentúry Reuters povedal, že Nemecko svojho partnera zo Severoatlantickej aliancie podporuje v boji s terorizmom, či už s radikálmi z takzvaného Islamského štátu (IS) alebo zakázanej separatistickej Strany kurdských pracujúcich (PKK).

Cavusoglu v tejto súvislosti uviedol, že nemecké úrady podľa neho riešia 4 500 prípadov týkajúcich sa členov PKK, ale že do Turecka vyhostili iba tri osoby. Šéf nemeckej diplomacie vyhlásil, že o tom nič nevie. Ankara podobné obvinenia na adresu Berlína vznáša už dlhšie.

Turecký minister zahraničia sa dotkol aj otázky možného obnovenia trestu smrti, ktoré Západ kritizuje, a ktoré by tiež zrejme viedlo k prerušeniu prístupových rokovaní. Cavusoglu povedal, že o znovuzavedení najvyššieho trestu rozhodne turecký ľud.

Európska únia sa obáva, že turecká vláda zneužíva pokus o prevrat na potlačenie opozície, Ankara naproti tomu kritizuje údajný nedostatok solidarity zo strany Západu. Turecký premiér Binali Yildirim dnes povedal, že únia si „musí vybrať medzi Tureckom a svojimi nepriateľmi“. Brusel podľa neho nemôže čakať, že Ankara zmení svoje „protiteroristické zákony“.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Frank-Walter Steinmeier #prístupové rokovania