Obama sa lúči, Merkelová má zostať

Je to viac ako zdvorilostné gesto odchádzajúceho šéfa Bieleho domu po ôsmich rokoch spolupráce s nemeckou kancelárkou. V poradí šiesta a v prezidentskom úrade posledná návšteva Baracka Obamu v Berlíne vyznieva ako jeho podpora Angely Merkelovej pred budúcoročnými parlamentnými voľbami v Nemecku.

17.11.2016 09:58 , aktualizované: 18.11.2016 07:25
Obama, Merkelová Foto: ,
Americký prezident Barack Obama s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou počas spoločnej tlačovej konferencie.
debata (62)
Jej domáce pozície sa od vypuknutia utečeneckej krízy výrazne otriasli. Podľa nemeckých médií napriek tomu už v nedeľu s najväčšou pravdepodobnosťou potvrdí, že sa v septembri 2017 bude aj po štvrtý raz uchádzať o post kancelárky.

Merkelová to vo štvrtok nepotvrdila, ale ani nevyvrátila. „Svoje rozhodnutie oznámim v príhodnom čase. Ale dnes to nebude,“ povedala na spoločnej tlačovej konferencii s Obamom.

Zvolenie nevyspytateľného Donalda Trumpa za Obamovho nástupcu Merkelovej pozíciu ešte viac komplikuje. Kancelárka však včera potvrdila, že chce urobiť maximum pre úspešnú spoluprácu s novým prezidentom USA.

Obama ocenil Merkelovej politické schopnosti a zdôraznil, že si nemohol na medzinárodnej scéne priať spoľahlivejšie partnerku. „Som rád, že tu je a myslím si, že ľudia v Nemecku ju ocenia. Ja ju ako partnerku rozhodne oceňujem,“ vyhlásil.

Na Trumpa Obama apeloval, aby vzdoroval Rusku, ak bude porušovať medzinárodné normy. Svojho nástupcu vyzval, aby zaujal konštruktívny prístup k Moskve a hľadal možnosť spolupráce s ňou tam, kde sa záujmy oboch štátov prelínajú, ale aby sa, naopak, postavil na odpor v prípade, keď to bude potrebné – teda keď sa Rusko odchýli od západných hodnôt a medzinárodných noriem.

„Je v našom záujme pracovať s Ruskom, aby sme vyriešili veľké problémy po celom svete,“ konštatoval Obama. Nezabudol však pripomenúť, že Rusi uskutočnili kybernetický útok na americké inštitúcie vrátane centra Demokratickej strany a varoval pred „kybernetickým rinčaním zbraňami“. Merkelová i Obama podporili aj pokračovanie protiruských sankcií až dovtedy, kým nebudú splnené dohody z Minska o urovnaní konfliktu na východe Ukrajiny.

Sankcie proti Moskve, ktorých význam vo volebnej kampani spochybnil Trump a proti ktorým sa vyslovujú aj viaceré členské krajiny EÚ, budú témou aj rozšírených rokovaní lídrov Nemecka a USA, ku ktorým sa dnes v Berlíne pripoja najvyšší predstavitelia Francúzska, Británie, Talianska a Španielska.

Merkelová sa vo štvrtok s Obamom zhodla na potrebe pokračovať v úzkych vzťahoch medzi Washingtonom a Berlínom, ale aj medzi USA a EÚ. Kancelárka pritom pripustila, že európske štáty vrátane Nemecka budú musieť zvyšovať výdavky na obranu.

Trump v prezidentskej kampani zdôrazňoval, že spojenci musia plniť svoje záväzky a nespoliehať sa do budúcnosti na štedrosť USA. Obama zase poznamenal, že ho upokojili slová Trumpa o tom, že „NATO je záväzok, ktorý sa nemení“.

Dosluhujúci prezident USA vyslovil nádej, že brexit, odchod Británie z EÚ, sa uskutoční „hladko a transparentne“. Upozornil tiež, že by bolo predčasné pochovávať obchodnú dohodu TTIP medzi EÚ a USA. „Vyjednávania sa nekončia a komunikačné kanály pretrvávajú,“ poznamenal. Merkelová vyjadrila presvedčenie , že „obe strany sa jedného dňa vrátia k rokovaciemu stolu“.

Pôvodný text z agentúr sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #Angela Merkelová #americké prezidentské voľby