Na summite APEC sa zišli prezidenti USA, Číny i Ruska

Prezidenti Číny, Ruska a Spojených štátov sa stretli v Peru na summite Rady pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC). Jednou z hlavných tém by mala byť budúcnosť obchodnej zmluvy známej ako Transpacifické partnerstvo (TPP), ktorú budúci americký prezident Donald Trump označil za katastrofu.

19.11.2016 08:25
Peru, APEC, Summit Foto: ,
Protesty pred summitom štátov APEC v Peru proti obchodnej dohode známej pod skratkou TPP.
debata (76)

Lídri 21 krajín, ktoré patria do skupiny APEC, by mali diskutovať aj o obavách Západu z úbytku pracovných miest v prospech ekonomík s lacnejšou pracovnou silou alebo o rastúcom význame Číny na globálnom trhu.

Čínsky prezident Si Ťin-Pching prednesie hlavný prejav summitu. Očakáva sa, že bude hovoriť o alternatíve k ambicióznej TPP pre regionálne obchodné styky. Pekingom podporovaná vízia voľnej obchodnej zóny nezahŕňa USA.

Na summite sa zrejme naposledy vo funkcii prezidentov uvidí osobne Barack Obama a Vladimir Putin. Bilaterálne stretnutie v pláne nie je, krátky rozhovor sa však podľa svetových agentúr vylúčiť nedá.

Štáty APEC dohromady tvoria 57 percent hrubého domáceho produktu celého sveta. Spoločnú organizáciu založili v roku 1989. Okrem štátnikov na tohtoročnom summite vystúpi tiež zakladateľ spoločnosti Facebook Mark Zuckerberg.

76 debata chyba
Viac na túto tému: #Peru #TPP #APEC