Pápež František oficiálne ukončil Svätý rok milosrdenstva

Pápež František zatvoril Svätú bránu Baziliky sv. Petra vo Vatikáne, čím oficiálne ukončil Svätý rok milosrdenstva, 11-mesačný katolícky sviatok. Tento 19. mimoriadny Svätý rok, ktorý sa začal vlani 8. decembra, sa vzťahuje k 50. výročiu ukončenia druhého vatikánskeho koncilu.

20.11.2016 13:00
pápež františek Foto: ,
Pápež František zatvoril Svätú bránu Baziliky sv. Petra vo Vatikáne.
debata

Vo svojej homílii na Námestí sv. Petra pápež vyhlásil, že hoci sa tento rok špeciálnych modlitieb a stretnutí skončil, ľudia by nemali zatvárať „dvere zmierenia a milosti“, informovala agentúra AP. Svätý rok prilákal do Vatikánu a Ríma približne 20 miliónov návštevníkov, ktorí prešli Svätými bránami tamojších bazilík.

Svätý rok sa oslavuje v katolíckej cirkvi od roku 1300, pôvodne každých 100 rokov; tento interval sa však od roku 1450 skrátil na 25 rokov. V riadnom termíne sa nekonal dvakrát – v roku 1800, keď zúrili napoleonské vojny a o 50 rokov neskôr, keď bola vyhlásená tzv. rímska republika a vtedajší pápež Pius IX. žil v exile.

Okrem toho pápež môže vyhlásiť aj „mimoriadny“ Svätý rok, ako to bolo aj v poslednom, aktuálnom prípade. Mimoriadny Svätý rok pritom nemusí trvať po celý kalendárny rok a spája sa s pápežským prísľubom úplného odpustenia trestov za hriechy veriacich. Po jeho skončení sa brány bazilík opätovne zapečatia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #pápež František