Chodorkovskij varuje Európu pred Putinom

Líder ruského opozičného hnutia Otvorené Rusko a bývalý šéf ropného gigantu Yukos Michail Chodorkovskij odkázal Európe, aby sa k Putinovi správala ako k zločincovi.

22.11.2016 11:55
Michail Chodorkovskij Foto: ,
Michail Chodorkovskij varuje Európu pred ruským prezidentom Vladimirom Putinom.
debata (290)

Niekdajší najbohatší Rus Michail Chodorkovskij, ktorý strávil vo väzení 10 rokov pre obvinenia z podvodu a daňových únikov, ktoré sa považovali za politickú odvetu Kremľa, odkázal európskym lídrom, že sú naivní, ak si myslia, že s Putinom sa dá vyjednávať. Pre portál Politico.eu Chodorkovskij povedal, že akékoľvek poľavenie z ekonomických sankcií by bolo vážnou chybou.

V rozhovore z Londýna, kde momentálne žije, Chodorkovskij tiež zdôraznil, že ruský prezident nikdy nezmení svoje metódy a Federica Mogheriniová, ako aj ďalší lídri EÚ, by mali priznať, že sa zbytočne snažili zmierniť ruského agresora.

Čo sa týka rokovaní s Moskvou, Chodorkovskij odkázal šéfku európskej diplomacie Federicu Mogheriniovú na jej rodné Taliansko, kde je podľa jeho slov bežným javom „stretávať sa so skutočnými chuligánmi a zločincami.“

V čase posledného zatknutia Chodorkovského v roku 2003 bol bývalý šéf ropného gigantu a kritik režimu dlhodobo považovaný za hrozbu pre Kremeľ a konfiškácia jeho spoločnosti znepokojila ostatných oligarchov. Putin Chodorkovského nečakane omilostil na základe “humanitárnych dôvodov” v decembri 2013, tesne pred olympijskými hrami v Soči. Okamžite po prepustení z väzenia odletel do Nemecka. Odtiaľ sa presťahoval do Švajčiarska, ale aktuálne žije v Londýne.

© Autorské práva vyhradené

290 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Michail Chodorkovskij