Clintonová získala o dva milióny hlasov viac ako Trump

Náskok Hillary Clintonovej pred Donaldom Trumpom vyplývajúci z prostého sčítania hlasov v prezidentských voľbách prekročil rekordné dva milióny. Napísal to v stredu americký server Politico.

23.11.2016 14:21 , aktualizované: 19:42
Hillary Clintonová Foto:
Počítačoví experti odporúčajú Hillary Clintonovej a jej štábu, aby podala žiadosť o prepočítanie hlasov.
debata (199)

Podľa sčítacích komisárov, ktorých práca sa ešte neskončila, získala demokratická kandidátka 64 223 958 vo­ličských hlasov, zatiaľ čo jej republikánsky súper 62 206 395 hlasov. Konečné oficiálne výsledky sa čakajú koncom novembra.

Napriek tejto štatistike Trump hlasovanie vyhral, ​​pretože voľby v USA nie sú priame, sú organizované dvojstupňovo. Rozhodujúce sú počty získaných voliteľov za jednotlivé štáty, nie celkový počet hlasov odovzdaných priamo voličmi.

Podľa amerického servera je náskok Clintonovej najväčší medzi prezidentskými kandidátmi, ktorí voľby prehrali. V roku 2000 demokratický kandidát Al Gore prehral s Georgom Bushom mladším, hoci aj v tomto prípade jednoduchý súčet hlasov vyznel v jeho prospech. Gore ich zhromaždil o pol milióna viac než Bush, ale mal menší počet voliteľov.

Trump v utorok v rozhovore pre The New York Times vyhlásil, že nie je stúpencom dvojstupňových volieb; radšej by videl voľby priame. Bezprostredne po vyhratých voľbách zastával opačný názor, keď existenciu zboru voliteľov označil za „geniálnu“.

Miliónový rozdiel v súčtoch hlasov v prospech Clintonovej zaznamenali sčítací komisári v polovici novembra. Hranicu poldruha milióna neúspešná kandidátka prekročila podľa serveru Politico minulú nedeľu.

Kalifornská senátorka Barbara Boxerová, ktorá v kampani podporovala Clintonovú, minulý týždeň navrhla zákon o zrušení zboru voliteľov. Neočakáva sa však, že má nejakú šancu, pretože neprejde Senátom ovládaným republikánmi, píše Politico.

Počítačoví odborníci vyzvali Clintonovú, aby žiadala prerátanie hlasov

Skupina renomovaných počítačových odborníkov vyzvala štáb porazenej demokratickej kandidátky Hillary Clintonovej, aby žiadal prepočítanie hlasov v troch „nerozhodných“ štátoch. Experti ako dôvod uviedli, že tam mohlo dôjsť k machináciám pri sčítavaní hlasov alebo k počítačovému útoku na elektronický hlasovací systém. Informovala o tom televízia CNN.

Podľa CNN by Clintonová mala žiadať prepočítanie hlasov v štátoch Wisconsin, Michigan a Pennsylvánia.

Počítačoví odborníci porovnali výsledky hlasovania v obvodoch, kde sa hlasy voličov sčítavali elektronicky, s výsledkami v obvodoch, kde rozhodnutie voličov snímali z papierového hlasovacieho lístka skenermi. Porovnaním zistili, že tam, kde sa hlasy sčítavali elektronicky, získala Clintonová o sedem percent menej hlasov.

Počítačoví odborníci a vedci na čele s J. Alexom Haldermanom, riaditeľom Centra pre počítačovú bezpečnosť pri Michiganskej univerzite sa domnievajú, že proces sčítavania hlasov v zmienených troch štátoch mohol naručiť počítačový útok alebo došlo k pozmeneniu výsledkov.

Vedci priznali, že dôkazy pre svoje podozrenie nemajú. Poukázali však na podozrivú zhodu udalostí, a preto žiadajú nezávislé prepočítanie hlasov. Na základe vykonanej štatistickej analýzy sa počítačoví odborníci domnievajú, že Clintonová takto mohla prísť o približne 30.000 hlasov.

Newyorské médiá upozorňujú, že Clintonovej štábu nezostáva veľa času na spochybnenie výsledkov sčítania hlasov: vo Wisconsine je uzávierka tento piatok, v štáte Pennsylvánia na budúci pondelok a v Michigane 30. novembra.

Jeden z blízkych poradcov Clintonovej pre denník New York povedal, že Biely dom je proti tomu, aby štáb porazenej demokratky podal námietku proti výsledkom hlasovania a žiadal prepočítanie hlasov.

199 debata chyba
Viac na túto tému: #Hillary Clinton #americké prezidentské voľby