Vymení Kyjev dezertérov za diverzantov?

Kremeľ priznal, že dvojica vojakov, ktorí sa po anexii Krymu prezliekli z ukrajinskej uniformy do ruskej, nie sú obeťami zavlečenia na cudzie územie.

24.11.2016 11:00
Lavrov Foto: ,
Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov nemá s Vladimirom Putinom rovnaký názor v otázke vojakov na Kryme.
debata (38)

Poddôstojníkov vylákala ukrajinská tajná služba z Krymu do susednej Mykolajevskej oblasti, kde ich zatkli a obvinili z dezercie a vlastizrady, za čo im hrozí až 15 rokov väzenia. Ruské rezorty obrany i diplomacie predtým tvrdili, že ich Ukrajinci odvliekli z ruského územia.

Vladimir Putin však v stredu pripustil, že dvojica na hraničnom priechode vstúpila na cudziu pôdu. „Vylákali ich trocha ďalej o niekoľko metrov a odviedli,“ citovala ruského prezidenta agentúra RIA – Novosti.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov ešte v utorok tvrdil niečo úplne iné. „Bola to nezákonná provokácia, spáchaná tajnými službami Ukrajiny na území Ruskej federácie vo vzťahu k ruským občanom,“ povedal podľa agentúry TASS.

Kyjev medzičasom zverejnil video, na ktorom jasne vidno, že k zásahu došlo na tej strane priechodu Čongar, ktorá je pod ukrajinskou kontrolou. Maxim Odincov a Alexandr Baranov, dvaja z približne 1 300 bývalých ukrajinských vojakov, ktorí po zabratí Krymu začali slúžiť v ruskej armáde, si na hranicu prišli prevziať ukrajinské vysokoškolské diplomy. Vďaka týmto dokumentom by ich v ruskej armáde čakalo povýšenie na dôstojníkov. Padli však do nastraženej pasce.

Putin postup ukrajinskej strany označil za „zradu“, ktorá sa obráti proti tým, čo sa jej dopustili. „Ak sa niekto v našej susednej krajine chystá takýmto spôsobom uchádzať o sympatie ľudí na Kryme, tak sa o to pokúša nevhodnými prostriedkami,“ vyhlásil šéf Kremľa.

Ruská agentúra RBK však nad prípadom zbytočne nemoralizuje. Podľa nej ide o „ďalšie ohnivko špiónskych škandálov“ na polostrove. Ruské tajné služby iba pred dvoma týždňami oznámili zadržanie ukrajinských diverzantov na Kryme. Inú skupinu predtým zatkli v auguste.

„Je to výmena provokácií v rámci hybridnej vojny,“ cituje agentúra nemenovaného poslanca ukrajinského parlamentu. Aj ukrajinský politológ Vadim Karasiov hovorí o „symetrickej odpovedi“. „Ak s tým Rusko neprestane, tak ani Ukrajina sa nemusí zastaviť. Bola potrebná symetrická reakcia, aby sa skončilo s honbou na diverzantov,“ cituje Karasiova RBK.

Kyjev už naznačil, že dezertéri môžu byť po odsúdení vydaní do Ruska výmenou za Ukrajincov, ktorých zadržiava Moskva. Politológ Alexej Kurpas v zadržaní dezertérov vidí jednoznačne prípravu na výmenu zajatcov.

„Ukrajina nenašla žiaden iný účinný spôsob, ako dosiahnuť návrat svojich občanov, tak siahla po rovnakej minci. Vojaci slúžiaci v ruskej armáde, ktorí prekročili hranicu, sú vynikajúcim tromfom,“ povedal Kurpas pre rádio VOA.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Krym