Juncker a Tusk: Ukrajina splnila podmienky na zrušenie víz

Sme veľmi spokojní s kvalitou a tempom reforiem na Ukrajine, uviedol po summite EÚ-Ukrajina predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker. Reformné úsilie Kyjeva ocenil aj predseda Európskej rady Donald Tusk a zhodol sa s Junckerom, že Ukrajina splnila podmienky na zrušenie víz. "Počas uplynulých dvoch-troch rokov, čo spolupracujem s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom a tamojšou vládou, sa podarilo presadiť viac reforiem, ako počas predchádzajúcich 20 rokov," zhrnul na tlačovej besede Juncker.

24.11.2016 17:49
debata (206)

„Oceňujeme, že Ukrajina prijíma reformy, hoci je v zložitých podmienkach; úspech Ukrajiny sa stane úspechom celej Európy,“ vyhlásil Donald Tusk. Sľúbil, že Únia Ukrajine pomôže pri implementácii reforiem, Kyjev napríklad dostane od EÚ 104 miliónov eur na reformu verejnej správy.

Ukrajinský prezident označil sa symbolické, že dnešný summit sa odohral len tri dni od tretieho výročia vypuknutia protestov kyjevskom Námestí nezávislosti známom pod názvom Majdan. „Toto je výnimočný summit, na ktorom sme našli zhodu vo všetkých témach,“ uviedol Porošenko, ktorý to označil za demonštráciu jednoty a pevného partnerstva medzi EÚ a Ukrajinou.

Porošenko sľúbil, že bude v reformách pokračovať. Plánuje potláčať korupciu posilnením národnej agentúry na boj proti korupcii a prijímať v tejto oblasti ďalšie preventívne opatrenia. Tiež chce pokročiť v elektronizácii štátnej správy a reformovať justíciu. V budúcnosti počíta s rýchlejšou privatizáciou, podporou exportu a reformou armády, aby sa priblížila štandardom NATO.

Dôležitým bodom stretnutia boli ukrajinské víza. Porošenko sa potešil z rozhodnutia členských štátov EÚ, ktoré minulý týždeň odobrili zrušenie vízovej povinnosti a zopakoval, že Ukrajina splnila všetky nevyhnutné podmienky. Teraz očakáva, že Únia bude konať.

„Za EK môžem zopakovať, že Ukrajina splnila všetky podmienky nevyhnutné na liberalizáciu víz, teraz by mala svoje záväzky naplniť Únia,“ uviedol Juncker. Spolu s Tuskom dúfajú, že zrušenie víz stihne EÚ uzavrieť do konca roka. Pripomenul, že členské štáty a Európsky parlament sa dovtedy musia dohodnúť na technických úpravách legislatívy týkajúcich sa celkovej únijnej vízovej politiky.

Citlivou otázkou zostáva ratifikácia asociačnej dohody. Tá síce bola podpísaná už v roku 2014, ale s jej ratifikáciou nastal problém v Holandsku, kde sa proti dohode postavili občania v referende. Holandský premiér Mark Rutte sľúbil, že do decembrového summit únijných lídrov nájde riešenie, ktoré umožní Holandsku dohodu odobriť. Tusk verí, že sa to holandskému premiérovi podarí.

Súčasťou asociačnej dohody je dohoda o voľnom obchode medzi EÚ a Ukrajinou, ktorá už je v platnosti. „Počas 10 mesiacov od spustenia zmluvy narástol náš obchod s EÚ o 5 percent a EÚ je v súčasnosti hlavným obchodným partnerom Ukrajiny, smeruje tam až 41 percent nášho exportu,“ pochvaľoval si ukrajinský prezident. Poďakoval Únii, že otvorila svoj trh pre ukrajinské výrobky.

V oblasti energetiky Porošenko ohlásil prehlbovanie vzťahov medzi EÚ a Ukrajinou, ktoré uzavreli dohodu o strategickom energetickom partnerstve. Dohodli sa na tom, že slovenský eurokomisár pre energetickú úniu Maroš Šefčovič sa zúčastní na stredajšom stretnutí v Moskve, kde s Ruskom rozvinú trialóg o dodávkach plynu počas zimy. Ukrajinský prezident uistil, že Kyjev je spoľahlivým partnerom v energetike a EÚ bude mať zabezpečené dodávky plynu.

Porošenko ocenil, že Únia trvá na územnej celistvosti Ukrajiny a privítal rezolúciu Európskeho parlamentu, ktorý v utorok prijal rezolúciu namierenú proti ruskej propagande. Apeloval na Rusko, aby dodržiavalo minské dohody, a aby si obe strany konfliktu vymenili zajatcov. Donald Tusk zopakoval, že sankcie, ktoré uvalila Únia na Rusko potrvajú dovtedy, kým Moskva nezačne implementovať minské dohody.

206 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Donald Tusk #Jean-Claude Juncker #Ukrajina #bezvízový režim