Trump: Castro bol brutálny diktátor, ktorý utláčal vlastný ľud

Od svetových lídrov prichádzajú často protichodné reakcie na úmrtie bývalého kubánskeho vodcu Fidela Castra. Z kubánskeho exilu znie na adresu zosnulého kritika. Sústrasť Kube vyjadril aj slovenský premiér Robert Fico.

26.11.2016 11:02 , aktualizované: 17:30
Fidel Castro Foto: ,
Plagát s portrétom kubánskeho vodcu Fidela Castra v Santiagu de Chile.
debata (491)

Bývalý kubánsky vodca Fidel Castro bol brutálny diktátor, ktorý takmer šesť desiatok rokov utlačoval svoj vlastný ľud, uviedol v reakcii na smrť revolucionára budúce americký prezident Donald Trump. Kubáncov ubezpečil, že urobí všetko pre to, aby prispel k ich slobode, informovala agentúra Reuters.

„Naša administratíva urobí všetko, čo bude môcť, aby zabezpečila, že kubánsky ľud bude konečne môcť nastúpiť svoju cestu smerom k prosperite a k slobode,“ uviedol Trump vo vyhlásení.

Kuba je podľa neho naďalej „totalitným ostrovom“. Trump však vyjadril nádej, že smrť bývalého kubánskeho vodcu je začiatkom „odklonu od hrôz“, ktoré museli Kubánci znášať príliš dlho, a príklonom k ​​budúcnosti, „v ktorej bude úžasný kubánsky ľud žiť v slobode, ktorú si právom zaslúži“.

Castro zanecháva odkaz „popravných čiat, krádeží, nepredstaviteľného utrpenia, chudoby a popierania základných ľudských práv,“ napísal Trump vo vyhlásení.

Republikán, ktorý v januári budúceho roka prevezme úrad po demokratovi Barackovi Obamovi, už skôr na twitteri bez akéhokoľvek komentára napísal: „Fidel Castro je mŕtvy!“

Trump počas predvolebnej kampane hrozil, že zvráti Obamove ústretové kroky smerujúce k obnoveniu vzťahov USA s Kubou. Ako argument používal obavy o náboženské slobody.

„Tyran Castro je mŕtvy. Svitá nová nádej. Budeme stáť po boku utláčaného kubánskeho ľudu (v boji) za slobodnú a demokratickú Kubu,“ napísal na twitteri Trumpov budúci viceprezident a guvernér Indiany Mike Pence. K textu pripojil zvolanie Viva Cuba Libre, teda Nech žije slobodná Kuba.

Obama ponúkol Kubáncom priateľstvo

Prezident USA Barack Obama vyslovil úprimnú sústrasť Castrovej rodine. „V našich myšlienkach a modlitbách sme s kubánskym ľudom,“ uviedol. Keď budú Kubánci v nasledujúcich dňoch „spomínať na minulosť a hľadieť do budúcnosti“, musia vedieť, že majú v Spojených štátoch „priateľa a partnera“, povedal končiaci šéf Bieleho domu.

Obrovský vplyv „jedinečnej postavy“ Fidela Castra na ľudí a na svet okolo zaznamená a bude súdiť história, povedal tiež Obama.

Americký prezident, ktorého v januári vystrieda republikán Donald Trump, Kubáncom ponúkol priateľstvo Spojených štátov. Američania podľa Obamových slov so súčasným vedením ostrovného štátu „tvrdo pracovali“ na tom, aby za sebou nechali minulosť, ktorá sa šesť desiatok rokov niesla v znamení „sporov a hlbokých politických nezhôd“.

Obama a brat zosnulého Fidela Raúl Castro oznámili novú kapitolu vo vzťahoch USA a Kuby v decembri 2014. Vlani v lete obe krajiny po viac ako päťdesiatich rokoch vzájomne otvorili svoje ambasády v Havane a vo Washingtone. Spojené štáty odvtedy uvoľňujú niektoré obmedzenia voči ostrovnému štátu, ktorý tento rok v marci navštívil aj sám Obama.

Pápež František vyslovil sústrasť Raúlovi Castrovi

Za smutnú správu označil informáciu o smrti Fidela Castra pápež František, ktorý dodal, že sa bude modliť za jeho pokojné spočinutie. Úprimnú sústrasť pápež vyslovil v španielčine a odkaz adresoval Fidelovmu bratovi a súčasnému najvyššiemu kubánskemu predstaviteľmi Raúlovi Castrovi.

Pápež František sa s Fidelom Castrom stretol vlani pri návšteve Kuby. Fidel Castro o sebe vyhlasoval, že je ateista. Bol však krstený ako katolík a vychovaný v školách vedených jezuitmi.

Kuba za Castra urobila pokroky v oblasti vzdelávania, gramotnosti a zdravia, uviedol generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.

Britský minister zahraničia Boris Johnson uviedol, že smrť Fidela Castra znamená „koniec jednej éry pre Kubu, ale začiatok novej éry pre kubánsky ľud“. Castrovo vedenie kubánskej revolúcie v roku 1959 „z neho urobilo historickú, hoci kontroverznú postavu“, uviedol Johnson v vyhlásení a dodal, že Británia bude naďalej spolupracovať s Kubou v celej škále oblastí vrátane ľudských práv.

Libanonská militantná skupina Hizballáh označila Castra za „veľkého vodcu a historický symbol; jeho život bol majákom pre všetkých revolucionára sveta“.

Grécky ľavicový premiér Alexis Tsipras na twitteri napísal: „Zbohom, Commandante. Až do večného víťazstva ľudu.“

Castro bol podľa Putina symbolom celej epochy

Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril sústrasť nad úmrtím vodcu kubánskej revolúcie. Meno Fidela Castra sa stalo symbolom celej epochy v moderných svetových dejinách, citovala Putina jeho tlačová služba.

Šéf Kremľa tiež ocenil Castrovo dielo v podobe „slobodnej a nezávislej Kuby, ktorá sa stala vplyvným členom medzinárodného spoločenstva aj inšpiratívnym príkladom pre mnohé krajiny a národy“. Putin označil Castra za úprimného a spoľahlivého priateľa Ruska, ktorý významne prispel k rozvoju vzájomných vzťahov.

Prvý a posledný prezident Sovietskeho zväzu Michail Gorbačov ocenil Castra za to, že „posilnil Kubu“ v období „tvrdej americkej blokády“.

K úmrtiu kubánskeho vodcu sa vyjadrilo mnoho ďalších ruských predstaviteľov. Predseda moskovského snemu Alexej Šapošnikov označil skon deväťdesiatročného Castra za „nenahraditeľnú stratu pre celé ľudstvo“. Zároveň nastolil otázku zriadenia pamätníka Fidela Castra v ruskej metropole a pomenovanie jednej z moskovských ulíc po tejto „osobnosti nesmierneho významu“, čo iste nájde podporu „v srdciach a mysliach Moskovčanov“.

Juncker označil Castra za historickú osobnosť

Predseda Európskej komisie Jean-Paul Juncker označil Castra za zosobnenie kubánskej revolúcie a za jednu z historických osobností minulého storočia, ktorej odkaz bude ešte len posúdený. Juncker vo vyhlásení uviedol, že smrťou Fidela Castra „svet prišiel o muža, ktorý bol pre mnohých hrdinom“. „Zmenil smerovanie svojej krajiny a jeho vplyv ďaleko presiahol jej hranice. Jeho odkaz posúdi história,“ dodal Juncker a vyjadril sústrasť Castrovej rodine aj Kubáncom.

Nápis na stene "Nech žije Fidel" v meste...
Vtedajší kubánsky prezident Fidel Castro hovorí...
+14Bývalý kubánsky prezident Fidel Castro počas...

Obdobne kondolovala rodine podpredsedníčka EK a šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová. Zosnulého označila za muža plného odhodlanie a za historickú osobnosť. „Zomrel v čase veľkých výziev a neistôt a tiež v čase veľkých zmien vo svojej krajine,“ dodala Mogheriniová s tým, že Európska únia bude pokračovať vo svojej angažovanosti voči Kube.

Kondolencie z celého sveta

Podľa francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda Castro „zosobňoval kubánsku revolúciu vo všetkých nádejach, ktoré vyvolala, aj vo všetkých sklamaniach, ktoré priniesla“. Castro počas studenej vojny dokázal pre Kubáncov stelesňovať hrdosť nad odmietnutím cudzej nadvlády, uviedol francúzsky prezident. Zároveň vyhlásil, že americké embargo proti Kube by malo byť „definitívne zrušené“.

„Súdruh Castro bude žiť večne,“ uviedol čínsky prezident Si Ťin-pching a dodal, že v kubánskom štátnikovi stratil čínsky ľud dobrého súdruha.

Prínos kubánskeho vodcu vyzdvihol tiež venezuelský prezident Maduro, ktorý vyzval všetkých svetových revolucionárov, aby „pokračovali v odkaze“ otca kubánskej revolúcie.

Bolívijský prezident Evo Morales napísal na twitteri, že Castro bol „jedným z vodcov, ktorý nás naučil bojovať za zvrchovanosť štátu a dôstojnosť ľudí sveta“.

Hlbokú ľútosť nad stratou priateľa vyjadril salvádorský prezident Sánchez Cerén. Mexický prezident Enrique Peňa Nieto napísal na twitter, že „Fidel Castro bol priateľom Mexika a podporoval bilaterálne vzťahy oboch krajín založené na rešpekte, dialógu a solidarite“.

Podľa vyhlásenia indického premiéra Módího tiež India „oplakáva stratu veľkého priateľa“. Podľa ministerského predsedu bol Castro jednou z najkultovejších osobností 20. storočia. Ku kondolencii sa pripojil aj indický prezident Pranab Mukherdží.

„Kuba nikdy nikoho neohrozovala, len chcela žiť vlastným životom. Mnohí ju za túto odvahu nenávideli,“ uviedol slovenský premiér Robert Fico.

Španielsky premiér Mariano Rajoy ocenil Castra ako „historickú postavu“ s „veľkým vplyvom“ na celý región. Podľa šéfa belgickej vlády Charlesa Michela „sa obracia dôležitá stránka vo svetových dejinách“, ide o „definitívny koniec studenej vojny“.

Kritika z exilu

Z kubánskeho exilu a z disidentských kruhov zaznievajú odlišné reakcie. Ileana Rosová-Lehtinenová, prvá Američanka kubánskeho pôvodu zvolená do amerického Kongresu, označila Castra za „tyrana a zločinca“ a jeho smrť privítala ako „príležitosť usilovať sa o Kubu, ktorá bude slobodná, demokratická a prosperujúca“.

Kubánska disidentka a bloggerka Yoan Sanchezová komentovala Castrovu smrť slovami: „Už chýba len niekoľko hodín do prvého úsvitu môjho života bez Fidela Castra.“

491 debata chyba
Viac na túto tému: #Fidel Castro