Kuba spomína na zosnulého Fidela Castra

Kuba smúti nad smrťou niekdajšieho vodcu miestnych komunistov a bývalého prezidenta Fidela Castra, ktorý vo veku 90 rokoch zomrel v noci na sobotu. Študenti mávajúci vlajkami na univerzite v Havane hromadne spievali "ja som Fidel", úrady zakázali predaj alkoholu, vlajky boli spustené na pol žrde a zrušili okrem iného koncerty aj svadby, informovali tlačové agentúry.

27.11.2016 08:29 , aktualizované: 10:30
fidel castro Foto: ,
Na Fidela Castra spomínajú aj v Hondurase.
debata (22)

Zahraniční novinári v uliciach Havany nezaznamenali zvýšenú policajnú alebo vojenskú prítomnosť. Na dnešok sú ohlásené veľké zhromaždenia na Castrovu počesť na havanskom námestí Revolúcie a v druhom najväčšom meste Santiago de Cuba na východe krajiny.

Noviny na jedenásťmiliónovom ostrove vyšli v smútočnom čiernom vydaní namiesto obvyklej červenej, ktorá je farbou oficiálneho denníka kubánskej komunistickej strany Granma, alebo modrej, čo je farba denníka komunistickej mládeže Juventud Rebelde.

„Fidel nezomrel, pretože ľudia sú Fidel,“ kričal podľa Reuters študentský vodca na Havanskej univerzite, kde Castro študoval na konci 40. a začiatku 50. rokov právo. „Ja som Fidel,“ dodal a ostatní sa k nemu pridávali. Ďalší študent Raúl Alejandro Palmeros povedal, že ku Kube vďaka Castrovi „vzhliadali ľudia z celého sveta, najmä chudobní a odstrkovaní“.

Ticho v uliciach

V uliciach Havany vládol po oznámení Castrovho úmrtia pokoj, niektoré inokedy rušné reštaurácie boli takmer prázdne. Smrť niekdajšieho vodcu, ktorého v roku 2006 nahradil v úrade jeho mladší brat Raúl, ale život v meste úplne neparalyzovala. Niektorí Kubánci tak ako inokedy vyrážali pre zeleninu na trh a pre mäso do štátnych predajní.

„Zvyčajne máme plno, ale dnes prišli len turisti, možno niekoľko Kubáncov. Zvyčajne je to naopak. Zdá sa, že Kubáncom príde divné užívať si tak skoro po Fidelovej smrti,“ povedal Raúl Tamayo z obľúbenej reštaurácie La Roca v centre metropoly.

„Všetci tu sú smutní. Ľudia si síce naďalej robia to svoje, ale sú smutní. Aj ja smútim pre svojho vodcu, vážne som to nečakala,“ citoval Reuters penzionovanú profesorku Anaid Gonzalesovú.

Vlajky spustené na pol žrde počas štátneho... Foto: Reuters, ENRIQUE DE LA OSA
fidel castro Vlajky spustené na pol žrde počas štátneho smútku za bývalého kubánskeho vodcu Fidela Castra, ktorý zomrel v sobotu vo veku 90 rokov.

Pohľad do budúcnosti

Podobné vety zaznievajú od ďalších Kubáncov, ktorí od mladosti vyrastali so slovami a fotografiami Fidela Castra v učebniciach aj v médiách. V súkromných rozhovoroch sa však podľa agentúry AP objavuje nádej, že smrť Fidela Castra by mohla Kube umožniť rýchlejší prechod k otvorenejšej, bohatšej budúcnosti pod vedením jeho brata Raúla.

Obaja bratia boli na čele skupiny rebelov, ktorí do Havany prišli z pohoria Sierra Maestra, aby vytvorili komunistickú vládu 145 kilometrov od Spojených štátov. V posledných rokoch sa však teraz 85-ročný Raúl Castro pustil do série reforiem, v rámci ktorých umožnil vznik malých súkromných podnikov a obnovil diplomatické vzťahy s USA.

„Raúl chce, aby krajina pokročila dopredu, aby obchodovala s celým svetom, a dokonca aj so Spojenými štátmi,“ povedala agentúre AP Belkis Bejaranová, 65-ročná žena v domácnosti. „Raúl chce podnikať. Fidel bol stále schovaný v pohorí Sierra Maestra.“

Castrov popol bude putovať Kubou

Kuba chystá smútočné obrady. Ľudia sa budú môcť rozlúčiť so zosnulým Castrom v niekoľkých etapách a pri rôznych príležitostiach pred samotným pohrebom, ktorým budúcu nedeľu vyvrcholí deväťdenný štátny smútok.

V pondelok a v utorok sa uskutoční séria spomienkových akcií na rôznych miestach krajiny. V utorok večer sa navyše bude verejná omša na havanskom námestí Revolúcie. Pozostatky Fidela Castra už spopolnili. V stredu urna s popolom vyrazí naprieč krajinou. Trasa bude v opačnom slede kopírovať cestu, ktorú Fidel Castro absolvoval počas svojho revolučného ťaženia zo Santiaga de Cuba do Havany v roku 1959.

Putovanie urny sa skončí v sobotu príchodom do Santiaga de Cuba, kde bude ďalšia omša. Pohreb bude v nedeľu ráno na cintoríne Svätej Ifigénie v Santiagu de Cuba.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Kuba #Fidel Castro