Fillon deklaroval víťazstvo v primárkach, Juppé priznal porážku

Primárky tradičné pravice vo Francúzsku vyhral s drvivou prevahou bývalý premiér François Fillon. V nedeľňajšom druhom kole porazil ďalšieho expremiéra Alaina Juppého pomerom 66,5 ku 33,5 percenta hlasov. Juppé víťaznému kolegovi zo strany Republikáni ihneď zablahoželal a sľúbil podporu v nadchádzajúcich prezidentských voľbách. Fillon je podľa doterajších prieskumov aj favoritom volieb hlavy štátu na jar 2017.

27.11.2016 09:05 , aktualizované: 28.11.2016 07:44
France Election Foto: ,
V televíznej prezidentskej debate divákov viac zaujal François Fillon (vľavo). Ten je favoritom aj dnešných primárok.
debata (40)

Šesťdesiatdvaročný Fillon bol favoritom až druhého kola primárok. V prvom kole prekvapivo zvíťazil so ziskom 44 percent hlasov, zatiaľ čo vtedy favorizovaný Juppé získal len 28 percent. Bývalý prezident Nicolas Sarkozy vypadol zo súboja už v prvom kole a neskôr naznačil, že podporí práve Fillona.

Aktuálne sú spočítané výsledky v 7 804 z celkových 10 229 volebných miestností, v ktorých sa dnes od 08:00 do 19:00 SEČ hlasovalo.

Sedemdesiatje­denročný Alain Juppé už porážku v primárkach, ktoré organizovala strana Republikáni, uznal. Svojmu rivalovi zablahoželal k „obrovskému víťazstvu“ a povedal, že ho v nadchádzajúcich prezidentských voľbách podporí.

S príhovorom následne vystúpil aj Fillon, ktorý sa vyhlásil za víťaza primárok. „Musím teraz presvedčiť celú krajinu o tom, že náš projekt je jediný, ktorý nás môže pozdvihnúť,“ uviedol. Voliči podľa neho v primárkach zvolili slobodu a rešpekt.

Podľa analytikov Fillon postúpi do druhého kola aj v samotnej prezidentskej voľbe na jar budúceho roka. V ňom sa následne stretne s predsedníčkou krajne pravicovej Národnej fronty Marine Le Penovou. Podľa aktuálnych prieskumov by ju mohol poraziť a stať sa tak ďalším francúzskym prezidentom.

O druhé kolo prezidentských primárok... Foto: SITA/AP, Claude Paris
France Election O druhé kolo prezidentských primárok konzervatívcov vo Francúzsku bol veľký záujem. Na snímke volebná miestnosť v Marseille.

Kto bojoval v druhom kole primárok

Francois Fillon a Alain Juppé. Obaja boli v minulosti premiérmi, osobne sa poznajú a majú aj podobný program, ale rozdeľuje ich názor na Rusko a riešenie konfliktu v Sýrii. Favoritom hlasovania je Francois Fillon, ktorý pestuje dobré vzťahy s Vladimirom Putinom.

Starosta Bordeaux a bývalý francúzsky premiér... Foto: SITA/AP, Bob Edme
Alain Juppé Starosta Bordeaux a bývalý francúzsky premiér Alain Juppé.

Juppé v piatok vyhlásil, že ak by v primárkach zvíťazil Fillon, v prezidentských voľbách by ho ako kandidáta konzervatívcov podporil. Zmiernil svoje predošlé vyjadrenia, v ktorých Fillonovi vyčítal, že ho podporuje nacionalistický Národný front. „Pochopil som, že je odhodlaný bojovať proti Národnému frontu. Nevyvodzujem žiadne závery z toho, že niektorí ľudia blízki tejto strane ho podporili,“ citovala Juppého belgická televízia a rádio RTBF.

Rozdiely v zahraničnej politike

V zahraničnej politike majú odlišné prístupy najmä v otázke, ako postupovať voči Rusku. „Som trochu prekvapený, že po prvý raz si ruský prezident vybral svojho kandidáta," povedal ešte vo štvrtkovej debate Juppé. Narážal na vyhlásenie Putina, ktorý deň predtým potvrdil, že má s Fillonom dobré vzťahy a ocenil ho ako profesionála.

Podľa Fillona Rusko nie je pre Západ hrozba a potvrdil, že chce zrušenie sankcií EÚ zavedených po anexii Krymu. „Nejdeme meniť našich spojencov," vyhlásil Fillon. Francúzsko a Rusko by si podľa neho mali „sadnúť za stôl bez pýtania si súhlasu od Američanov" a snažiť sa zlepšiť vzájomné vzťahy. Anexiu Krymu neschvaľuje, ale zároveň tvrdí, že sankcie sa míňajú účinkom a škodia francúzskym farmárom.

Juppé síce rokovania s Ruskom neodmieta, ale na to, aby sankcie boli zrušené, musí Moskva najskôr plniť dohody z Minska. „Nechcem, aby Francúzsko bolo vazalom Washingtonu alebo Moskvy. Ani jedného, ani druhého," zdôraznil Juppé.

Rozdielny postoj k Rusku znamená aj odlišný vzťah kandidátov k režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Pre Fillona je prioritou porážka teroristickej organizácie Islamský štát a ochrana sýrskych kresťanov aj za cenu vyjednávania s Asadom. V debate povedal, že na porážku je potrebná koalícia, ktorá zahŕňa Rusko a Irán, krajiny, ktoré sú spojencami Asada. Juppé zas zopakoval, že v Sýrii na čele s Asadom, ktorý je zodpovedný za státisíce mŕtvych, sa ťažko dosiahne mier.

„Thatcher" vs. sociálny model

Do istej miery sa líšia aj v ekonomickom programe. Obaja navrhujú škrty vo verejných výdavkoch, zníženie daní a zvyšovanie veku odchodu do dôchodku. Fillon, ktorý patrí k obdivovateľom niekdajšej britskej premiérky Margaret Thatcherovej, však presadzuje ráznejší postup. Ten zas Juppé považuje za nerealistický a „brutálny".

Podľa Fillona jeho rival v skutočnosti nechce meniť systém a chce ho len vylepšiť. „Môj projekt je radikálnejší," potvrdil Fillon. Na otázku moderátorov, či chce zmeniť francúzsky povojnový sociálny model, Fillon povedal: „Je to sociálny model, ktorý vytvoril šesť miliónov nezamestnaných… Tento sociálny model už neexistuje," povedal Fillon.

Juppé je síce tiež za reformy, ale miernejšie, ktoré by brali ohľad na zraniteľné skupiny v spoločnosti. „Je Francúzsko, ktoré vyhráva, a Francúzsko, ktoré trpí… Reformy nesmú byť trestom, ale musia prinášať nádej," povedal Juppé.

Multikulturalizmus

Podstatný rozdiel medzi oboma kandidátmi pravicových Republikánov je aj v ich názore na multikulturalizmus. „Francúzsko nie je multikultúrnym národom," povedal v debate Fillon. Prisťahovalci podľa neho musia rešpektovať „naše kultúrne dedičstvo". Juppé oponoval, identita Francúzska podľa neho z veľkej časti vychádza z kultúrnej rôznorodosti. „Máme rôznych predkov, rôzne farby pokožky, rôzne náboženstvá, a to je naša sila," povedal Juppé.

Kým Fillon oslovuje konzervatívnejších voličov i časť voličov extrémne pravicového Národného frontu, Juppé má väčšiu šancu získať časť ľavicovo a liberálnejšie zmýšľajúcich ľudí. V debate sa tiež snažil zdôrazniť rozdiel medzi ním a Fillonom v otázkach, ako je umelé prerušenie tehotenstva. Fillon má podporu skupín, ktoré odmietajú manželstvá homosexuálov, a v kampani sa hlási k tomu, že by im zrušil možnosť adoptovať si deti.

Na vzájomné slovné útoky v dueli napokon nedošlo. Aj keď Juppé, ktorý je starostom Bordeaux, sa sťažoval, že dostal prezývku „Ali Juppé", veľký muftí z Bordeaux a Fillon kontroval tým, že je považovaný za homofóba.

Hollande, Macron a Le Penová

Stranícke primárky pravice sú otvorené, čo znamená, že v nich môže hlasovať takmer ktokoľvek. Stačí, ak je jeho meno vo voličskom zozname a zaplatí dve eurá na organizáciu hlasovania. Okrem toho musí hlasujúci podpísať vyhlásenie, že súhlasí „so stredopravými republikánskymi hodnotami“. Víťaz primárok bude oficiálnym prezidentským kandidátom stredopravej časti politického spektra.

Ďalší kandidát vzíde z januárových primárok vládnucej socialistickej strany, ktorú reprezentuje aktuálny prezident Francois Hollande. Ten je najmenej obľúbeným prezidentom v modernej francúzskej histórii a až 15. decembra ohlási, či sa bude o usilovať o znovuzvolenie do úradu.

Rozhodnutie kandidovať v prezidentských voľbách ako nezávislý oznámil aj bývalý minister financií Emmanuel Macron, považovaný donedávna za človeka blízkeho socialistickému prezidentovi Francoisovi Hollandovi. Socialisti sa ho snažia presvedčiť, aby sa prihlásil do straníckych primárok.

Prvé kolo francúzskych prezidentských volieb sa uskutoční v apríli. Prieskumy naznačujú, že najväčšiu šancu na víťazstvo má kandidát konzervatívcov, ktorý sa zrejme v druhom kole – v máji – stretne s líderkou Národného frontu Marine Le Penovou. Sondáže dávajú kandidátovi neobľúbených a nejednotných socialistov len malú šancu prebojovať sa do druhého kola volieb.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Alain Juppé #François Fillon