Saakašvili usporiadal míting v Kyjeve, požadoval nové voľby

Bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili, ktorý nedávno na protest proti pomalému tempu reforiem odstúpil z funkcie gubernátora Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny, na zhromaždení prívržencov svojho nového politického hnutia burcoval v Kyjeve na usporiadanie predčasných volieb.

27.11.2016 20:05
Michail Saakašvili Foto: ,
Bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili na zhromaždení v Kyjeve.
debata (84)

Saakašvili sľuboval, že hneď po voľbách, ktoré by sa mali konať podľa nových pravidiel, „bleskovo a v prípade nutnosti aj veľmi tvrdo“ nastolí na Ukrajine poriadok, zníži dane, zreformuje súdy aj zúčtuje s ľuďmi, ktorí teraz stoja pri kormidle moci. Tým vyčítal, že premrhali obrovskú dôveru a namiesto skutočných reforiem spustili len ich imitáciu.

„Všetkým pred očami kradnú fabriky, kradnú všetko, na čo siahnu. Myslíte si, že Ukrajina uviazla v začarovanom kruhu korupcie? Áno, tak to je, ale nie sú v tom žiadne čary, len malá skupinka, ktorá si privlastňuje všetko bohatstvo krajiny,“ vyhlásil. Zdôraznil, že toho už bolo dosť a že o osude štátu má rozhodovať ľud, a nie hŕstka oligarchov. „Nenávidia ma, pretože viem, ako zdolať korupciu, ako zbúrať ich domček z kariet. Boja sa ma,“ povedal.

Nové hnutie proti korupcii

Počet účastníkov akcie, usporiadanej pod heslom Posledné zima tohto režimu, odhadla agentúra Interfax na dve tisícky, denník Ukrajinská pravda na niekoľko tisíc ľudí, a to vrátane mládeže. Ľudia prišli s ukrajinskými zástavy a vlajkami Európskej únie. Rozdávali sa aj letáky, vábiace do Hnutia nových síl, ktoré má byť „otvorené pre všetkých“, pod podmienkou, že ide o „nové tváre“ a že „neokrádali Ukrajinu“.

Saakašvili stál v rokoch 2004–2013 na čele Gruzínska a preslávil sa úspešným presadzovaním protikorupčného programu. Po odchode z funkcie mu ukrajinský prezident Petro Porošenko vlani v máji ponúkol úrad gubernátora významnej Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny. Saakašvili však od začiatku pôsobenia na Ukrajine poukazoval na nečinnosť kyjevských úradov v boji s úplatkárstvom, ktoré podľa neho siaha na najvyššie poschodia ukrajinskej politiky. V čoraz väčšej miere začal zo zodpovednosti za neuspokojivý stav obviňovať priamo Porošenka.

84 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #reformy #Ukrajina #Michail Saakašvili #Petro Porošenko