Janukovyč čelil paľbe v politickej diskusii

"Bola to plánovaná provokácia s cieľom zosadiť zákonnú vládu," vyhlásil zvrhnutý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč na adresu udalosti z 30. novembra 2013 na kyjevskom Majdane a následne hlavne na neďalekej Inštitúckej ulici pred vchodom na "starý" štadión Dynama Kyjev.

28.11.2016 14:22 , aktualizované: 29.11.2016 09:31
Viktor Janukovyč, Ukrajina, Rusko Foto: ,
Ukrajinský exprezident Viktor Janukovyč.
debata (176)

Výsluch svedka sa však postupne zmenil na politickú diskusiu, lavínu otázok zo strany príbuzných a zástupcov obetí. Na otázky, ktoré nemali nič spoločné s konkrétnym procesom. Janukovyč sa pritom ospravedlnil za udalosti spred troch rokov a pripomenul, že zomierali a utrpeli zranenia aj príslušníci bezpečnostných zložiek.

„Študenti už neboli na námestí v čase zásahu príslušníkov vtedajšej špeciálnej jednotky Berkut. Jej príslušníkov vyprovokovali radikáli a tí zase prekročili svoju právomoc,“ tvrdil v pondelok exprezident Janukovyč.

Niekoľkohodinový maratón otázok a odpovedí žaloby a svedka v procese s viacerými bývalými príslušníkmi špeciálnej jednotky Berkut viedli sudcovia z budovy súdu v Kyjeve. Janukovyč vypovedal prostredníctvom videokonferencie zo súdu v ruskom Rostove nad Donom. Výsluch vysielali v priamom prenose niektoré ukrajinské i ruské televízne spoločnosti. Bol to už druhý pokus o vypočutie Janukovyča ako svedka, pretože prvý, koncom minulého týždňa, znemožnili pravicoví radikáli z nacionalistického Pravého sektora zablokovaním budovy kyjevského súdu. Už prvú pätnásťminútovú prestávku „využil“ ukrajinský generálny prokurátor Jurij Lucenko, aby ústne, na diaľku, obvinil svedka z podozrenia z vlastizrady a z „napomáhania ruskej agresii proti Ukrajine“. Práve Lucenko si pritom v čase vládnutia Janukovyča odpykával štvorročný trest za to, že ako minister vnútra „protizákonne hospodáril so štátnym majetkom v osobitne veľkom rozsahu, zneužívajúc pritom funkciu ministra“.

Na otázku, či ako hlavný veliteľ vydal rozkaz na ozbrojené potlačenie protestov, reagoval Janukovyč záporne s tým, že ho však mohol vydať vtedajší šéf prezidentskej kancelárie Sergej Levočkin. Dodal ale, že nemá o tom žiadne dôkazy. V súvislosti so streľbou proti demonštrantom Janukovyč pripomenul, že ju uskutočnili strelci z miesta, ktoré kontrolovali demonštranti a „nevie, kto vydal polícii zbrane pri zásahoch“ na Majdane na prelome rokov 2013–2014.

Podľa ukrajinského exprezidenta politickú zodpovednosť za krviprelievanie počas štátneho prevratu nesú vtedajší lídri Majdanu, z ktorých časť je dnes na vedúcich postoch v štáte. „Mená konkrétnych vinníkov však musí určiť súdny proces, ak vôbec nejaký bude,“ konštatoval Viktor Janukovyč. Na otázku, prečo bezpečnostné zložky nezabránili obsadzovaniu vládnych budov vrátane úradov výkonnej moci radikálmi, reagoval exprezident pripomenutím, že by to znamenalo použiť zbrane, čo by znamenalo veľké ľudské obete a vypuknutie občianskej vojny. „A to boli dôvody, prečo nebol vydaný rozkaz na ozbrojený zásah. Hľadali sme mierové riešenie,“ vrátil sa do minulosti Janukovyč.

Mnohé z odpovedí exprezidenta tvorili konštatovania „nepamätám si“ alebo „neviem“. Okrem iného sa vyhol jasnej odpovedi na otázku, ako sa dostal na územie Ruskej federácie.

© Autorské práva vyhradené

176 debata chyba
Viac na túto tému: #Janukovyč #Ukrajina